Kłopotliwy serwis gwarancyjny

• Autor wątku Autor wątku wookasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wookasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Potrzebuje porady w sprawie gwarancji zasilacza. Po jego pierwszej awarii czekałem miesiąc na naprawę, po odebraniu z naprawy pracował tylko dwie godziny, by potem się znowu spalić, aktualnie po ponad 2 tygodniach czekania otrzymałem go z powrotem, miał być ponoć sprawny, ba nawet nowy, ale jak się okazało jest dalej niesprawny. Czy w związku z takim lekceważeniem klienta i terminu napraw (max. 14 dni) mam prawo do zwrotu pienędzy ?
Proszę o pomoc,
Łukasz

To była reklamacja z gwarancji czy z ustawy?

Teraz należy złożyć na piśmie reklamację (za potwierdzeniem odbioru lub pokwitowaniem) do Sprzedawcy , na podstawie Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego DzU 2002 Nr 141 poz. 1176, jako produktu niezgodnego z umową.

Sprzedawca ma termin 14 dni, aby się do niej ustosunkować, również na piśmie.
Art.8p.3 Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.
Poproś o pomoc prawną rzecznika konsumentów.

Co do tej niezgodnosci ktora sie ujawnia teraz, i ktora probuje bezskutecznie naprawic gwarant, nie mozna zadac od sprzedawcy zwrotu gotowki.
Sprzedawca nie odpowiada za dzialania serwisu chyba ze sam jest gwarantem. Jesli powie ze to serwis cos knoci to bedzie mial racje.

Powrót