Kłopoty z profi credit

• Autor wątku Autor wątku pawel36
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel36

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,prosze o fachową poradę.W grudniu żona wzięła pozyczkę w Profi Credit,krótko potem straciła prace z umowa na czas nieokreślony.Za zgoda pracodawcy umowę rozwiązano za porozumieniem stron.Wpłaciliśmy 1 rate dla Profi Credit.Wskutek złej sytuacji finansowej musielismy szukać pracy za granicą,nie było łatwo ale juz mamy stały dochód i kolejna rata jest wpłacona i b eda spłacane regularnie.W miedzyczasie profi credit gnebiło żony byłych wspolpracowników w miejscu pracy i matkę żony podając się wszędzie za policjantów i szukajac z zona kontaktów.Dzis od dawnego pracodawcy dowiedzielismy sie ze Profi złożyło na policji doniesienie o wyłudzenie pozyczki kwota 3 tys.Był dzielnicowy i pracodawca na pzresłuchaniu.Co robić??nikt niczego nie chciał wyłudzać.Przeciez sa wpłacone raty.Do tego oni podawali sie za policjantów wczesniej publicznie.Prosze o porade.Bardzo dziekuje

Zignoruj to, nie stresuj się, zadłużenie zwyczajnie spłaćcie. Z tego ci piszesz to policja najprawdopodobniej odmówi wszczęcia dochodzenia/śledztwa. To taki straszak by was przestraszyć. Za to ty możesz złożyć zawiadomienie na Profi Credit odnośnie podawania się za funkcjonariusza policji.

Na wezwanie na policję
- idziecie i składacie wyjaśnienia kredyt wzięty spłacany niesystematycznie bo żona straciła źródło dochodu .... aktualnie spłacacie w miarę możliwości....

Powinno być po temacie.

Kruczekk napisał:
Proponuje spłacić kapitał plus odsetki, które wynikają z podpisanej umowy.

- nie ma takiej ani potrzeby, ani konieczności.

Kruczekk napisał:
Zabawy z tą "firmą" tj. Policje, Sądy pochłoną jeszcze większe koszta.

- a jakie to koszty związane są ze zgłoszeniem sprawy przez kredytobiorców na policję?
A sąd co ma tu do tego?

Jeśli faktycznie pożyczkobiorcy przebywają za granicą, przyjazdy na przesłuchania, sprawy Sądowe już zrujnują. Tak samo jak odwlekanie spłaty.

Fakt, przebywanie za granicą to dość istotny argument.
Przeoczyłem go.

Pomoc prawna ma chyba zastosowanie jedynie na terytorium kraju. Nie znam przypadków by ten termin był stosowany dla Polaków przebywających poza granicami.

amelia2013 napisał:
A przesłuchanie w ramach pomocy prawnej w miejscu pobytu?

- też o tym pomyślałem, ale nie wiem, czy jest tak, jak podał @Kruczekk, czy tak jak Ty sugerujesz.

Weekendową lekturę fajnego kodeksu zostawiam już @pawlowi36.
:)

Bardzo Wam dziekuję za odpowiedzi,jest coraz gorzej,dzis dzwonili,powiedzieli ze do poniedziałku z 3 tys pozyczonych mamy wpłacic 13 tys i oni wycofaja sprawe z policji.Że maja komornika juz na zone ,nie wiem skad skoro wyroku jeszcze nie było i on bedzie sciagał z zony dochodów 1 tys miesiecznie.tylko ze zona za granica nie ma zadnego majatku i nie pracuje.Pracuje ja na razie za 1200 euro mies.Że zona wyłudziła kredyt,wpłacenie rat ich nie obchodzi,bo zona nie podała niby we wniosku wszystkich swoich spłacanych kredytów a przecież oni zapowiedzieli ze beda weryfikowac BIK i wszystkie bazy dłuzników i zatrudnienie u pracodawcy.I faktycznie po 2 dniach zadzwonili ze zweryfikowali i pozyczka przyznana.to jak weryfikowali??że sąd skaże żonę od razu w zawieszeniu a jak płacic nie będzie to odsiadka.To jest dokładny cytat z tej całej rozmowy dzisiejszej.zona w ciąży zrozpaczona,teściowa tez jest przez nich gnebiona i na skraju załamania.CZy napisać do nich pismo i wyliczyc im ich przestepstwa - udawanie policjantów,straszenie wiezieniem itd i poinformować że składamy tez doniesienie na policji?czy ewentualnie skontaktowac sie z dzielnicowym który był i to wszystko mu opowiedzieć zeby sporzadził notatke i przekazał policji?możemy wpłacic te 3 tys,ale czy to pomoze jak oni chca 13 tys?

pawel36 napisał:
możemy wpłacic te 3 tys,ale czy to pomoze jak oni chca 13 tys?
Możesz zadzwonić do nich i powiedzieć im, że za rozmowę z nimi ty żądasz 30 tys. zł. Jak się licytować, to na całego! :)
pawel36 napisał:
Że maja komornika juz na zone
A ty na nich masz od wczoraj.
pawel36 napisał:
i on bedzie sciagał z zony dochodów 1 tys miesiecznie.tylko ze zona za granica nie ma zadnego majatku i nie pracuje.
Mam nadzieję że nie podałeś im kraju pobytu? Komornik polski zagranicą nie działa, a procedura uruchomienia komornika zagranicznego jednak trochę trwa i jeszcze więcej kosztuje. Oczywiście najpierw trzeba mieć prawomocny nakaz polskiego sądu.
pawel36 napisał:
że sąd skaże żonę od razu w zawieszeniu a jak płacic nie będzie to odsiadka.To jest dokładny cytat z tej całej rozmowy dzisiejszej.
Policja odmówi wszczęcia dochodzenia, a gdzie tu mowa o sądzie...
pawel36 napisał:
zona w ciąży zrozpaczona,teściowa tez jest przez nich gnebiona i na skraju załamania.CZy napisać do nich pismo i wyliczyc im ich przestepstwa - udawanie policjantów,straszenie wiezieniem itd i poinformować że składamy tez doniesienie na policji?czy ewentualnie skontaktowac sie z dzielnicowym który był i to wszystko mu opowiedzieć zeby sporzadził notatke i przekazał policji?możemy wpłacic te 3 tys,ale czy to pomoze jak oni chca 13 tys?
Spokój najbardziej wskazany. Nie ma się czym przejmować. Dzielnicowemu możesz napisać pismo i przedstawić fakty, najlepiej aby nadane było w Polsce.

Od 3 tys. zł odlicz to co zapłacone, dolicz odsetki za te cztery miesiące. Zapłać i tyle. Będą coś chcieli, dadzą do sądu. Tam ani nie pisną z wyliczeniami na 13 tys zł...

Z przyjemnością przeczytałem kom. @amelii2013

amelia2013 napisał:
Spokój najbardziej wskazany. Nie ma się czym przejmować.

- jeśli zgubisz tę wskazówkę, polegniesz.
Jeśli firmie, która ściga dług (na granicy prawa), uda się zapędzić Was do kąta, przegracie.

Firmy typu Profi Credit działają poprzez straszenie i wykorzystują niewiedzę tych, których ścigają.

Dlatego też zrób tak, jak radzi @amelia2013.

Witam chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy a mianowicie :wzięłam pożyczkę w Profi Kredyt 8 tysięcy na spłatę innych zobowiązań i tak się porobiło że nie miałam na pierwszą ,drugą ratę i wczoraj odwiedzili mnie dwaj panowie i powiedzieli że grozi mi więzienie od 6 miesięcy do 8 lat za wyłudzenie i że zajmą mi kosztowności w wynajmującym mieszkaniu jak i tam gdzie jestem zameldowana czy mają takie prawo???Jestem teraz w stanie spłacać zadłużenie ale powiedzieli że ich to nie obchodzi że albo będę miała całość 21 tysięcy albo sprawa trafia do prokuratury .Strasznie się boje proszę poradzcie mi coś
p.s wiem wiem że trzeba było spłacać w terminie ale wypadki chodzą po ludziach
ja po prostu chciałabym uniknąć tej prokuratury.

mika890 napisał:
Witam chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy a mianowicie :wzięłam pożyczkę w Profi Kredyt 8 tysięcy na spłatę innych zobowiązań i tak się porobiło że nie miałam na pierwszą ,drugą ratę i wczoraj odwiedzili mnie dwaj panowie i powiedzieli że grozi mi więzienie od 6 miesięcy do 8 lat za wyłudzenie i że zajmą mi kosztowności w wynajmującym mieszkaniu jak i tam gdzie jestem zameldowana czy mają takie prawo???Jestem teraz w stanie spłacać zadłużenie ale powiedzieli że ich to nie obchodzi że albo będę miała całość 21 tysięcy albo sprawa trafia do prokuratury .Strasznie się boje proszę poradzcie mi coś
p.s wiem wiem że trzeba było spłacać w terminie ale wypadki chodzą po ludziach
ja po prostu chciałabym uniknąć tej prokuratury.
Wpłać najwięcej ile możesz (jak najszybciej). I zadeklaruj kolejne (niemałe) wpłaty.

to wpłacę jak najszybciej najwięcej ile mogę i pozniej np będę wpłacać po 500zł to chyba nie będą już straszyć ? kurcze ale się wpieprzyłam ehh

to wpłacę jak najszybciej a pozniej będę płacić miesięcznie najwięcej ile będę mogła

Powrót