Kłopoty z sąsiadami

• Autor wątku Autor wątku aga.ks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga.ks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, wynajęłam domek jednorodzinny jako lokal użytkowy w celu otworzenia w nim niewielkiego fitness klubu. Niestety gdy dowiedzieli się o tym sąsiedzi ciągle mnie nachodzą, że nie zgadzają się na to. Mam pytanie jakie prawo mają sąsiedzi a jakie ja? czy mogą mi zaszkodzić? Mieszkają w sąsiednim domu wielorodzinnym. Sprawdzalismy już czy słychać u nich muzykę lub hałasy. Wszystko było w porządku. Proszę o opinię i pomoc, bo nie wiem czy inwestować dalej bo nie chciałabym mieć kłopotów.

aga.ks napisał:
Witam, wynajęłam domek jednorodzinny jako lokal użytkowy w celu otworzenia w nim niewielkiego fitness klubu. Niestety gdy dowiedzieli się o tym sąsiedzi ciągle mnie nachodzą, że nie zgadzają się na to. Mam pytanie jakie prawo mają sąsiedzi a jakie ja? czy mogą mi zaszkodzić? Mieszkają w sąsiednim domu wielorodzinnym. Sprawdzalismy już czy słychać u nich muzykę lub hałasy. Wszystko było w porządku. Proszę o opinię i pomoc, bo nie wiem czy inwestować dalej bo nie chciałabym mieć kłopotów.

Domek jednorodzinny kojarzy mnie sie z zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna pospolicie mowiac osiedlem domkow. Nie ma tutaj miejsca na fitness klub bo to przynosi wzmozony ruch samochodow, halas, spaliny. Uruchomienie tez takiego klubu niesie za soba zmiane sposobu uzytkowania obiektu gdyz pierwotnie, zgodnie z uzyskanym pozwoleniem na budowe obiekt mial sluzyc do zamieszkania a nie prowadzenia dzialalnosci gospodarczej. Sasiedzi maja prawo protestowac i pewnie beda i maja racje. Nie chodzi tylko o slyszalnosc muzyki, chodzi rowniez o wzmozony ruch samochodowy i zwiazane z tym uciazliwosci.

wszytko zależy tak naprawdę od tego co jest w planie miejscowym ... proszę od tego zacząć i sprawdzić w urzędzie gminy / miasta ...

Powrót