W
wiktoriano
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 151
Dzień Dobry.
Próbuję zweryfikować czy zakupiony klucz Windows z licencją OEM jest legalnym oprogramowaniem.
Jeśli
Prawnoautorska ochrona programów
komputerowych – REGULACJA POLSKA
I JEJ UNIJNY WZORZEC W ŚWIETLE ORZECZNICTWA
TRYBUNAŁU SPRAWIEDLIWOŚCI
Mówi:
Pyt. 2. Czy cytat oznacza, że niżej cytowana treść licencji OEM jest niedozwolona?
================================================================
Jeśli treść licencji cytowana niżej mówi, że:
Hmm... Według linku z cytatu trzeciego go.microsoft.com/fwlink/?Linkid=104610 odpowiedź na pytanie 4 brzmi, TAK.
Aczkolwiek widząc jak obszerne są przepisy i wyroki na ten temat jako zwykły zjadacz chleba nie jestem w stanie przeanalizować tej sytuacji, tym samym mogę uznać, że mam legalny Windows jeśli widnieje napis "System Windows został aktywowany"?
Trochę dużo, ale mam nadzieje, że się ktoś znajdzie chętny odpwiedzieć. ***mod***
Proszę o odpowiedź
Źródło:
Internet
Zaczęło się ***mod***
Pozdrawiam
Próbuję zweryfikować czy zakupiony klucz Windows z licencją OEM jest legalnym oprogramowaniem.
Jeśli
Prawnoautorska ochrona programów
komputerowych – REGULACJA POLSKA
I JEJ UNIJNY WZORZEC W ŚWIETLE ORZECZNICTWA
TRYBUNAŁU SPRAWIEDLIWOŚCI
Mówi:
Pytanie 1. Gdzie można znaleźć wyrok po ponownym rozpatrzeniu?Trybunał wykładnia art. 4
ust. 2 oraz art. 5 ust. 1 dyrektywy 2009/24/WE, zgodnie z którą w przypadku
odsprzedaży licencji na korzystanie obejmującej odsprzedaż kopii programu
komputerowego pobranej ze strony internetowej podmiotu praw autorskich,
licencji, która została początkowo przyznana pierwszemu nabywcy przez ten
podmiot praw autorskich na czas nieograniczony i w zamian za zapłatę ceny
mającej mu umożliwić uzyskanie wynagrodzenia odpowiadającego wartości
gospodarczej kopii jego dzieła, drugi nabywca tej licencji, podobnie jak każdy
następny, mogą się powołać na przewidziane w art. 4 ust. 2 dyrektywy wyczerpanie
prawa do rozpowszechniania i co za tym idzie – mogą zostać uznani za
uprawnionych nabywców kopii programu komputerowego w rozumieniu art. 5
ust. 1 dyrektywy i korzystać z przewidzianego w tym przepisie prawa do zwielokrotniania (43).
(43) W związku z tym rozstrzygnięciem zob. orzeczenie BGH z 17 lipca 2013 r., I ZR 129/08 –
UsedSoft II (BGH uchylił wyrok sądu w Monachium i przekazał sprawę temu sądowi do ponownego
rozpoznania).
Pyt. 2. Czy cytat oznacza, że niżej cytowana treść licencji OEM jest niedozwolona?
Pyt. 3 Jeśli tak, to można rozumieć, że odsprzedany klucz Windows na licencji OEM jest legalny?2. PRAWA DO INSTALACJI I UŻYWANIA.
a. Jedna kopia na komputer. Licencja na oprogramowanie jest na stałe przypisana do
komputera, z którym to oprogramowanie jest rozpowszechniane. Komputer ten jest wówczas
„licencjonowanym komputerem”.
================================================================
Jeśli treść licencji cytowana niżej mówi, że:
Pyt. 4. Czy można uznać, że wyświetlony komunikat "Windows został aktywowany" oznacza system Windows jest legalny?5. SPRAWDZANIE ORYGINALNOŚCI.
a. Proces sprawdzania oryginalności ma na celu ustalenie, czy oprogramowanie zostało aktywowane
oraz czy jest objęte właściwą licencją. Pozwala także stwierdzić, czy funkcje sprawdzania
oryginalności, licencjonowania lub aktywacji oprogramowania nie zostały w sposób
nieautoryzowany zmienione. Podczas procesu sprawdzania oryginalności można także
skontrolować, czy w związku z takimi zmianami nie zostało zainstalowane złośliwe lub
nieautoryzowane oprogramowanie. Jeśli w wyniku procesu sprawdzania oryginalności okaże się,
że kontrolowane oprogramowanie jest objęte właściwą licencją, wówczas Licencjobiorca będzie
mógł dalej używać oprogramowania i jego określonych funkcji, a także uzyskiwać dodatkowe
korzyści. Pominięcie procedury sprawdzania oryginalności oprogramowania jest
niedozwolone. Ma to zapobiec korzystaniu z oprogramowania bez licencji. Więcej informacji na
ten temat można znaleźć na stronie go.microsoft.com/fwlink/?Linkid=104610.
Hmm... Według linku z cytatu trzeciego go.microsoft.com/fwlink/?Linkid=104610 odpowiedź na pytanie 4 brzmi, TAK.
Oczywiście napiszę jeszcze w tej sprawie do Microsoft Polska jakie jest ich stanowisko w tej sprawie.Jak są ze sobą powiązane aktywacja i oryginalny system Windows?
...Na przykład, gdy Twój komputer pobiera aktualizacje, system Windows sprawdza, czy klucz produktu lub uprawnienia cyfrowe są prawidłowe. Jeśli są, system Windows na Twoim komputerze jest oryginalny i masz prawo do otrzymywania najnowszych aktualizacji od firmy Microsoft...
Aczkolwiek widząc jak obszerne są przepisy i wyroki na ten temat jako zwykły zjadacz chleba nie jestem w stanie przeanalizować tej sytuacji, tym samym mogę uznać, że mam legalny Windows jeśli widnieje napis "System Windows został aktywowany"?
Trochę dużo, ale mam nadzieje, że się ktoś znajdzie chętny odpwiedzieć. ***mod***
Proszę o odpowiedź
Źródło:
Internet
Zaczęło się ***mod***
Pozdrawiam
Ostatnią edycję dokonał moderator: