Kodeks drogowy przejazd kolejowy

• Autor wątku Autor wątku misiek3434
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiek3434

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam

Nurtuje mnie następujące pytanie otóż dostałem wezwanie i prawdopodobnie otrzymam mandat za wjazd na przejazd kolejowy bez możliwości opuszczenia go. w zasadzie jest to ponoć nagranie ta sytuacje nawet gdzieś tam przez mgłę pamiętam ze w okolicy przejazdu stała straż miejska z kamera. z założenia nie wjeżdżam na przejazd jak nie mogę z niego zjechać. Sprawa prawdopodobnie jest o to ze kawałek tyłu pojazdu był na bardzo szerokiej czerwonej strefie. kiedy prawko robiłem ponad 15lat temu nie było takich rzeczy, wiadomo nie śledzi się na bieżąco zmian ale sprawdziłem sobie art:28 kodeksu drogowego i tam nie ma żadnej wzmianki o kawałku drogi pomalowanej na czerwono.
Czy któryś z kolegów/koleżanek orientuje się gdzie w kodeksie drogowym jest opisane co oznacza jezdnia w czerwonym kolorze przed przejazdem kolejowym?

Niestety nikt mi nie odpowiedział na pytanie ale decyduje się opowiedzieć o sytuacji może w lupce komuś pomoże. Sprawa zakończyła się mandatem na podstawie filmu tu nie było jak dyskutować funkcjonariusz miał wielkie parcie by postepowanie zakończyć postepowaniem mandatowym. otóż z filmu wynikało ze zatrzymałem się na czerwonym polu przed szlabanem ale z moich pomiarów ok 80cm za sygnalizatorem bo nie mogłem kontynuować dalszej jazdy. przejazd jest dość newralgiczny bo powstał w miejscu gdzie przez prawie 20l nie kursowały pociągi przecina jezdnie pod kątem ok 40 stopni. Zapory są ustawione w dużej odległości od torowiska a za przejazdem znajduje się sygnalizacja świetlna z 3 pasami ruchu. patrząc na nagranie nie było się jak bronić bo prawdopodobnie znajdowałem się za sygnalizatorem. jak już ustaliliśmy ze mandat musi być zacząłem zadawać pytania w formie poszerzenia swojej wiedzy i kilku hipotetycznych sytuacji. konkluzja jest taka ze w każdej hipotetycznej sytuacji jaka założyłem funkcjonariusz dążył by do postepowania mandatowego. wg funkcjonariusza każde zatrzymanie się na czerwonym polu jest zabronione gdy spytałem się jakim znakiem poziomym jest czerwone pole nie potrafił mi odpowiedzieć po jakimś czasie myślenia jak powiedziałem ze czerwone pole nie występuje w KD jako znak poziomy było patrzenie się z dziwna miną i nie do końca uzyskałem odpowiedz. po tym pytaniu jak już usunęliśmy czerwona strefę z naszej dyskusji zapytałem gdzie się kończy przejazd kolejowy ("za rogatkami") niestety na tym przejeździe rogatki za torowiskiem nie występują. Konkluzja jest taka straż miejska na podstawie nagrania zalała 3/4 komend materiałem na miesiąc pracy gdzie 80% wykroczeń nie sprawiało żadnego zagrożenia ani utrudniania ruchu i zakańcza się postepowaniem mandatowym. A funkcjonariusz nakładający na ciebie mandat nie jest w stanie odpowiedzieć ci na pytania z art. na podstawie którego cię kara i mówi o znaku poziomym którego nie ma i w zasadzie jest ich 25 wiec tez nie za dużo. strzeżcie się akurat w moim przypadku wykroczenie było popełnione i nie było możliwości by się odwołać mimo ze ni stwarzałem żadnego zagrożenia i nie utrudniałem ruchu by może rozkaz odgórny by łatać budżet. Z mojej strony wielki szacunek dla tego funkcjonariusza ze potrafił rozmawiać normalnie w bardzo wyrafinowany sposób pojął dyskusje odnośnie spraw które były nie jasne i rozmawiał jak człowiek z człowiekiem mimo ze nie potrafił odpowiedzieć na niektóre pytania. Niestety rozkazy odgórne nie pozwalają każdej sytuacji rozpatrywać indywidualne bo sprawa ma się zakończyć jednym zastrzykiem dla budżetu.

Przejrzałem troszkę zdjęć przejazdów kolejowych i moje wnioski są takie. To czerwone pole ma znaczenie informacyjne. Ma za zadanie ułatwić kierowcy ocenę gdzie się znajduje. Jakoś tak bardziej dociera do głowy że na tym czerwonym nie można się zatrzymać niż obserwowanie sygnalizacji świetlnej obok. Jak się na nim znajdujesz to znaczy że minąłeś zapory kolejowe albo sygnalizację świetlną. Nie można ciebie ukarać za najechanie na takie pole ale za przekroczenie zapory lub sygnalizacji świetlnej jak najbardziej.

Powrót