kogo mam obwinić o stratę dziecka ??

• Autor wątku Autor wątku Grosia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grosia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
1,5 roku temu straciłam podczas porodu córeczkę i nie wiem kogo mam za to pociągnąć do odpowiedzialności, wiem że gdybym miała zrobione badanie doplera wada ciąży zostałaby wykryta i moja córka by żyła. Lekarze nie zadbali o mnie i moje dzieciątko a po porodzie nikt nawet nie zawiadomił przychodni o moim porodzie i o tym ze dfziecko nie żyje, nie było ani pielęgniarki ani psychologo aby zbadał mój stan psychiczny.

Proszę o pomoc.

Zrozpaczona matka

chciałabym , jednak , wiedzieć jak to dokładnie wygląda i czy mam podstawy do jakiejś sprawy sądowej??

pierwsza sprawa(wiem że przykra) to czy dziecko miało przeprowadzoną sekcję i co znajduje się na karcie szpitalnej . Jaka jest przyczyna zgonu ...lekarz może skierować na badanie USG Dopllera , ale jeżeli nie widzi ku temu podstaw nie musi .

[cytat:3uyw9k2c]
nie było ani pielęgniarki ani psychologo aby zbadał mój stan psychiczny.
[/cytat:3uyw9k2c]
niestety tego nie praktykuje się w szpitalach ...

Tak sekcja była, chodziło o złe złączenie pęcherza płodowego z pępowiną, pępowina była odchylona o 10 cm, wydaje mi się że to duża wada ! Lekarze mówili że taka wada powstała na samym początku ciąży już przy poczęciu więc nie wierzę że prze 9 miesięcy lekarz by nic nie zauważył :x :x :x podczas porodu z małej odpłynęła cała krew i umarła, a gdyby było przeprowadzone cesarskie cięcie szybciej w momencie jak mała już mogł wyjść na świat to by ŻYŁA. :( :( Jak urodziłam pierwsze dziecko to przyszła do domu pielęgniarka środowiskowa sprawdzić mój stan i stan dziecka przy drugiej ciąży już nie.

1.czy poród zaczął się w domu
2.Pępowina nie jest połączona z pęcherzem a z łożyskiem , jednakże przy odejsciu wód płodowych (przebicie pęcherza )może nastąpić tzw. wypadnięcie pępowiny( czy to było powodem śmierci dzieciątka).
3.czy w trakcie porodu , lub przed nim samym , Gdy Pani przyjechała do szpitala było robione USG (zwykłe) i/lub KTG (jakie wyniki)
4.poproszę o rozpoznanie z sekcji , , rozpoznanie z badań popłodu (jeżeli takowe bylo przeprowadzane- a powinno), oraz treść epikryzy( jest w j. polskim opisana)wraz z rozpoznaniem ( w j. łacińskim jest) z karty informacyjnej leczenia szpitalnego (wypis).

Chce Pani postawić mocny zarzut , więc musi mieć Pani mocne dowody...

Tylko czy jest sens? Czasami przeszlość należy zostawić za sobą .Życia dzieciątku to nie zwróci a Pani na nowo będzie przeżywała tragedię... czas leczy rany ...

Powrót