kogo zwalnia sie po sprawie

• Autor wątku Autor wątku jowita0508
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jowita0508 napisał:
w aktach oskarzenia dodali sobie sporo lacznie z jakims bieglym sadowym z zakresu chirurgii medycznej ktorego na oczy nie widzialam

Jeżeli z materiałów sprawy wynika, iż np pokrzywdzony doznał w wyniku przestępstwa jakiś obrażeń, to organ procesowy z urzędu powołuje biegłego, którego zadaniem jest określenie czy obrażenia te naruszają czynności narządu ciała na okres powyżej 7 dni, czy też poniżej (w myśl art. 157 k.k.). Opinia biegłego ma w tym momencie znaczenie dla przyjęcia właściwej kwalifikacji prawnej.
Biegły wydając opinię nie musi oglądać pokrzywdzonego.

Rozumiem tylko w moich zeznaniach bylo jedynie powiedziane ze owszem doszlo miedzy nami do ..przepychanki;; w wyniku czego doznalam obtarcia naskorka lokcia,a biegly sadowy juz sie wypowiedzial ze pokrzuwdzona doznala obtarcia naskorka ,rozciecia glowy i zasinien na szyji po probie duszenia.Skad takie info nie mam pojecia.Rozmawialam z dzielnicowym i tez jest bardzo zdziwiony ta opinia ,poniewaz mialam z nim kontakt na bierzaca po kazdej interwencji policji i nie widzial i nie slyszal abym miala tego typu obrazenia.Cala ta sprawa przzerosla mnie juz dawno .Czekam do 2 grudnia i zobaczymy co dalej

Moze zostanie zwolniony i bedzie mozna cos sobie wytlumaczyc ,bo namieszne jest miedzy nami bardzo.A zgody na widzenie nie moge dostac,listownie nic sie nie da rozwiazac bo ida po 2 miesiace w jedna strone:mad:

Proszę nie pisać posta pod postem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kadi napisał:
Pokrzywdzonych się o tym nie zawiadamia.

A art253§ 3. Sąd lub prokurator niezwłocznie zawiadamia pokrzywdzonego, jego przedstawiciela ustawowego lub osobę, pod której stałą pieczą pokrzywdzony pozostaje, o uchyleniu, nieprzedłużeniu lub zmianie tymczasowego aresztowania na inny środek zapobiegawczy, chyba że pokrzywdzony oświadczy, iż z takiego uprawnienia rezygnuje.

jowita0508 napisał:
A art253§ 3. Sąd lub prokurator niezwłocznie zawiadamia pokrzywdzonego, jego przedstawiciela ustawowego lub osobę, pod której stałą pieczą pokrzywdzony pozostaje, o uchyleniu, nieprzedłużeniu lub zmianie tymczasowego aresztowania na inny środek zapobiegawczy, chyba że pokrzywdzony oświadczy, iż z takiego uprawnienia rezygnuje.

Słusznie. Moje przeoczenie.

Mam pytanie-mojemu cofnęli sprawę do ponownego rozpatrzenia z okregówki do rejonowego.Siedzi już 2 lata i 5 miesiecy.Wyrok miał 3,czy istnieje możliwośc,że wyjdzie ze sprawy ma ją teraz10 ???????????????/

Teoretycznie istnieje i może o to wnosić, ale decyzja należy do Sądu.

Czyli co jak sprawa ruszy od nowa to ma wnosić o to aby odpowiadać z wolnej "stopy"
Piszesz,że zależy od sądu ja się obawiam,że oni przez te odwołania nie będą patrzeć przychylnie.

kadi napisał:
O mediację możesz poprosić także w Sądzie jeśli nadal chcesz.

Kadi dzisiaj odbylo sie posiedzenie zapadl wyrok 1 roku pozbawienia wolnosci.Sad przedluzyl areszt do konca stycznia ,nic z tego nie rozumiem.Chcialabym aby zostalo przeprowadzone postepowanie mediacyjne. 1.Jak to zrobic? 2Jak napisac? ,3Gdzie sie zglosic?
4Ile sie czeka?

Ponawiam swoje pytanie,proszę o odpowiedż bo sprawa już w czwartek.
Czy sam ma wnieść na sprawie o to aby odpowiadać z wolnej stopy,czy o co??????

jowita0508 napisał:
Kadi dzisiaj odbylo sie posiedzenie zapadl wyrok 1 roku pozbawienia wolnosci.Sad przedluzyl areszt do konca stycznia ,nic z tego nie rozumiem.Chcialabym aby zostalo przeprowadzone postepowanie mediacyjne.

Skoro przedłużono areszt to może znaczyć, że są podstawy np. by obawiać się że oskarżony będzie mataczyć lub utrudniać proces. Sąd postanowienie na pewno uzasadnił i tam było wspomniane dlaczego areszt przedłużono.

maxika napisał:
Ponawiam swoje pytanie,proszę o odpowiedż bo sprawa już w czwartek. Czy sam ma wnieść na sprawie o to aby odpowiadać z wolnej stopy,czy o co??????

Ma prawo o to wnieść. Decyzja należy do niego.

Minął czas edycji więc dodam w nowym wpisie, że na mediację teraz jest trochę późno, chyba, że któraś ze stron wniesie apelację sygnalizując w niej chęć mediowania.

Hmmmmmmm w czym mataczyc skoro proces dobiegl konca?Skonczyla sie sprawa jest wyrok ktory sie jutro uprawomocni.A moze areszt zostal podtrzymany ,bo wniosek o przedluzenie aresztu byl w pazdzierniku rozpatrywany i zaopiniowano go do konca stycznia i moze mimo wyroku sedzina nie uchylila aresztu bo tak?
A o apelacji mozna zapomniec ja nie jestem oskarzycielem posilkowym a on poddal sie dobrowolnie karze.

Powrót