Kolega zaniósł moje auto do mechanika i żąda zapłaty

• Autor wątku Autor wątku FilWaw5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FilWaw5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Pare mięsiecy temu pożyczyłem koledze samochód. Słownie obiecał ( umowa słowna przy świadkach i w wiadomościach SMS ), że auto spłaci za dwa miesiące. Po tygodniu auto mu się zepsuło i bez mojej zgody zawiózł auto do mechanika. Koszt naprawy 5.700 zł. Powiedział, że za mechanika zapłaci - w końcu to bedzie jego samochód. Teraz stwierdził, że zorientował się, auto jest po wypadku i oddaje mi auto i mam tydzień, żeby zapłacić za naprawę. Auto jest na mnie, on ma dowod rejestracyjny. Jak to wygląda w świetle prawa ? Kto musi zapłacić za naprawę skoro kolega zlecił naprawę mechanikowi mojego samochodu bez mojej zgody ? Proszę o pomoc.

Nawet jeśli przyjąć, że nie doszło do umowy sprzedaży to w takim razie mówimy o użyczeniu auta. A w związku z tym biorący ponosi koszty jego utrzymania, w tym niezbędnych napraw. Niemniej skoro zawarliście ustną umowę sprzedaży to jest ona tak samo wiążąca jak pisemna. Ponieważ (teoretycznie) można by uznać usterkę za wadę to miał prawo reklamować auto z rękojmi, ale po samodzielnej naprawie nie ma już czego reklamować.

gryffinian napisał:
Nawet jeśli przyjąć, że nie doszło do umowy sprzedaży to w takim razie mówimy o użyczeniu auta. A w związku z tym biorący ponosi koszty jego utrzymania, w tym niezbędnych napraw. Niemniej skoro zawarliście ustną umowę sprzedaży to jest ona tak samo wiążąca jak pisemna. Ponieważ (teoretycznie) można by uznać usterkę za wadę to miał prawo reklamować auto z rękojmi, ale po samodzielnej naprawie nie ma już czego reklamować.

Rozumiem. Czyli skoro kolega bez mojej zgody zlecił naprawe mojego auta to za tą naprawę auta mechanikowi powinien zapłacić kolega - nie ja ?

Tak. A nawet gdyby to podpiąć jakkolwiek pod prowadzenie cudzych spraw bez zlecenia (czyli wykluczając sprzedaż i użyczenie) to dodatkowo masz jeszcze art 754 KC.

gryffinian napisał:
Tak. A nawet gdyby to podpiąć jakkolwiek pod prowadzenie cudzych spraw bez zlecenia (czyli wykluczając sprzedaż i użyczenie) to dodatkowo masz jeszcze art 754 KC.

Dziekuje, czy mechanik ma prawo przykładowo wyjąć części z mojego samochodu, ktore wymienił czy po prostu musi domagać się zapłaty u kolegi ?

Dziekuje, czy mechanik ma prawo przykładowo wyjąć części z mojego samochodu, ktore wymienił czy po prostu musi domagać się zapłaty u kolegi ?
Mechanik ma roszczenia wyłącznie wobec kolegi, ponieważ to z nim zawarł umowę.

Powrót