Koleje Mazowieckie niesłusznie wystawiony mandat

• Autor wątku Autor wątku warloger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

warloger

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Moja sytuacja wygląda następująco: Podczas przejazdu pociągiem KM w dniu 21 marca 2013 r. dostałem mandat za brak posiadania przy sobie podczas przejazdu ważnej legitymacji uczniowskiej BEZPODSTAWNIE! Ponieważ w momencie kontroli posiadałem legitymacje przy sobie, długo jej szukałem, ale w końcu ją odnalazłem i pokazałem kontrolerowi, niestety on nic sobie z tego nie zrobił i usłyszałem tylko od niego komentarz w moją stronę "na przyszłość się nauczysz".
Od momentu dnia wystawienia mandatu miałem 7 dni na to aby okazać ważny dokument i zapłacić opłatę manipulacyjną, z powodu wyjazdu zrobiłem to po czasie (8 kwietnia 2013 r.) na szczęście w okienku była miła Pani, która pomogła mi napisać odwołanie w tej sprawie, kwota 15 zł (manipulacyjna) została także wpłacona.
Bardzo długo nie było odezwu, w majówkę dostałem list od KM mówiący o tym że nie rozpatrzyli mojego odwołania z tego powodu że zostało wysłane po terminie 7 dni i am zapłacić mandat w przeciągu 7 dni od odebrania tego listu, inaczej sprawę skierują do sądu.

Co powinienem zrobić w takiej sytuacji? Napisać kolejne odwołanie? Poczekać na sprawę?
Proszę o pomoc

Po pierwsze jeśli miałeś przy sobie legitymację w momencie wystawiania mandatu mogłeś mandatu nie przyjmować czyt. nie podpisywać. Jeśli przyjąłeś i miałeś szansę okazać ważny dokument i ustrzec się kary i tego nie zrobiłeś to nie rozumiem od czego tu się odwoływać?
warloger napisał:
Co powinienem zrobić w takiej sytuacji? Napisać kolejne odwołanie? Poczekać na sprawę?
Proszę o pomoc

Zapłacić mandat.

Powrót