Kolejna reklamacja na telefon

• Autor wątku Autor wątku mieszk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mieszk

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Dzien dobry,
zaczne od poczatku. Kupilem tel Motorola, pojawila sie plama na ekranie, oddalem w sklepie do reklamacji i dostalem z serwisu nowy (serwis przyslal nowy egzemplarz do sklepu).
Minelo 1,5 miesiaca i w telefonie podczas rozmowy caly czas jest brzeczenie. Nie wystepuje ono podczas sluchania muzyki czy ogladania filmow. Tylko podczas rozmow.
W jaki sposob teraz najkorzystniej dla mnie mam sie domagac naprawy? Moge wnosic roszczenia z tytulu Niezgodnosci, skoro dzwonic i rozmawiac mozna, ale przeszkadza w tym brzeczenie?
Jest mozliwosc otrzymania zwrotu gotowki?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Masz dwa sposoby. Na zasadach gwarancji lub rękojmi. Na podstawie rękojmi możesz żądać zwrotu pieniędzy.
W sytuacji wystąpienia wady konsument może złożyć do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi (sklep ma 14 dni n rozpatrzenie ! po tym czasie uznaje się, że zgadza się z twoim roszczeniem) i zażądać jednego z czterech działań:

wymiany towaru na nowy;
naprawy towaru;
obniżenia ceny;
odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna.

Ważne!

Wybór żądania zależy od konsumenta. Jeżeli przedsiębiorca nie zgadza się z tym wyborem, może pod pewnymi warunkami zaproponować inne rozwiązanie, ale musi się to odbywać w ramach przesłanek dozwolonych prawem. Pod uwagę mogą być brane następujące okoliczności:

łatwość i szybkość wymiany lub naprawy towaru;
charakter wady – istotna czy nieistotna;
to, czy towar był wcześniej reklamowany.

Podstawa prawna: art. 560 Kodeksu cywilnego

Ostatnia edycja:
Kupiony w listopadzie 2014, a nowy z serwisu dostalem pod koniec stycznia.

W jaki sposob mam podejsc do sprawy, skoro telefon zostal kupiony w listopadzie 2014 (czyli przed 25.12.2014), ale w ramach reklamacji dostalem nowy w styczniu 2015 (czyli po 25.12.2014)?

Jest tak, ze w momencie wymiany telefonu na nowy gwarancja biegnie od poczatku?

Reklamacja byla na podstawie gwarancji.
Teraz juz rozumiem. dzieki

Przed chwila dzwonilem na informacje do sklepu i dowiedzialem sie od konsultanta, ze Rekojmia obowiazuje caly czas przez 2 lata, nawet gdyby telefon byl wymieniany kilkanascie razy.

To moge zlozyc teraz reklamacje na podstawie ustawy o niezgodnosci towaru z umowa?

Dzieki.
A mam adresowac do danego sklepu fizycznegoczy do siedziby glownej seci sklepow?

Powrót