Kolejna rękojmia na wersalkę.

• Autor wątku Autor wątku siwy2712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwy2712

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie. Mam pytanko, naprawiałem już raz swoją wersalkę z tytułu rękojmi, wnioskowałem o naprawę towaru. Po oddaniu mi kanapy wada dalej występowała.

Zareklamowałem ją po raz drugi z tytułu rękojmi, z tym że teraz wysunąłem żądania w postaci
- wymiany towaru na nowy, wolny od wad, lub
- zwrotu pieniędzy.

Przyjechali panowie po wersalkę i powiedzieli że firma nie zgodziła się na moje żądania i "naprawią ją" po raz kolejny.

Co do tego czy mógłbym skorzystać z prawa do odstąpienia umowy nie jestem pewien, bo nie jestem w stanie stwierdzić czy jest to "wada istotna" w ich mniemaniu ( wersalka zapada się na środku przez co leżąc spada się do środka :mad: ).

Czy w takim wypadku, skoro jest to kolejna naprawa w ramach rękojmi, mogą odmówić mi wymiany na nową i kolejny raz ją naprawiać skoro pierwsza naprawa nie przyniosła oczekiwanego skutku ?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Czy w takim wypadku, skoro jest to kolejna naprawa w ramach rękojmi, mogą odmówić mi wymiany na nową i kolejny raz ją naprawiać skoro pierwsza naprawa nie przyniosła oczekiwanego skutku ?
Mogą. W 561 kc nie ma ograniczenia co do liczby takich odmów. Jeśli natomiast rozważasz odstąpienie od umowy to możesz ewentualnie spytać jakiegoś rzeczoznawcę czy to jest wada istotna.

Ok, dziękuję serdecznie za pomoc.

Powrót