kolejna sprawa o zapłatę

• Autor wątku Autor wątku Alicja Sikora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja Sikora

Stały bywalec
Odpowiedzi
5 130
Jan Kowalski otrzymał wezwania do SR w sprawie niespłaconej pożyczki, na sprawie nie był (choroba), SR nakazał zapłatę; Kowalski złożył apelację w SO, który zmienił zaskarżony wyrok oddalając powództwo i nakazał powodowi zwrot kosztów postępowania;
po roku Jan Kowalski otrzymuje z SR kolejne wezwanie w tej samej sprawie - czy powód może kolejny występować z tymi samymi żądaniami?

nie ma prawa. powaga rzeczy osadzonej. nalezy wskazac to

dziękuję za odpowiedź, mój "Kowalski" wniósł o oddalenie pozwu dołączając ksero wyroku SO; może warto uzupełnić?

nie trzeba juz nic. niech tylko jeszcze zawola o koszty dla siebie

i ciekawostka - Kowalski otrzymał kolejny pozew tylko z inną(niższą) kwotą, wyznaczono już kolejny termin rozprawy, czy to tak może być?

Powiedz mi kto jest powodem, konkretna nazwa.
Jeżeli jest to roszczenie z tego samego tytułu, tylko zmniejszone, to powaga rzeczy osądzonej obowiązuje. I jak było wcześniej - wniosek o koszty. Może się w końcu nauczą jak parę razy zapłacą. Sama się zastanawiam co można by jeszcze dodatkowo z takimi upierdliwcami zrobić...

znana firma "Kredyty-Chwilówki", stosują chwyty....np. Kowalski zmienił miejsce zamieszkania, znali nowy adres z poprzedniej sprawy, ale kolejną dalej wnieśli na adres poprzedni- Poczta Polska przekierowuje przesyłki polecone (oczywiście na wniosek osoby), In post - niestety nie, Kowalski cudem dowiedział się o przesyłce sądu

Najwyżej by wniósł sprzeciw, jakby się od komornika dowiedział. Co do merytoryki pozwu - jak napisałam wcześniej.
A chociaż zapłacili już poprzednie koszta zasądzone?

Tak, zapłacili, po telefonicznym upominaniu się...., dziękuję za odpowiedź, w razie nowości - napiszę

Trzeba było oszczędzić sobie telefonów i podrzucić sprawę komornikowi. Mocniej by ich zabolało.

Kowalski ma 26.06 kolejną sprawę, poprosił mnie o napisanie odpowiedzi na wyjaśnienia powoda - trochę późno....sęk w tym, że firma Gredan odkupiła od Kredytów - chwilówek rzekomy dług (w tej nowej, niższej kwocie); dla smaczku - właścicielem obu firm jest ta sama osoba; dlatego uważają, że nie może być mowy o powadze rzeczy osadzonej, aczkolwiek powołują się na istotny w obu sprawach ten sam dokument...muszę przespać się z tematem, bo mam mętlik

trochę już pogłówkowałam - tak pochachmęcili z dokumentami, że chronologicznie to się nie trzyma kupy....mam już konspekt pisma, jutro je dopracuję, mam nadzieję, że sprawa zakończy się ok

dziś ogłoszono wyrok - sąd oddalił powództwo :brawo:

sprawa zakończona - pomyślnie dla Kowalskiego
nie zauważyłam drugiej strony.....już o tym napisałam

Powrót