kolejne z moich 1001 pytan

• Autor wątku Autor wątku gin72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gin72

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam

Pod koniec lutego mam sprawe rozwodowa,pozew zlozyla zona bez orzekania o winie jednakze w pozwie napisala ze ma innego mezczyzne.
Pytanie moje brzmi : czy musze odpowiedziec jakims pismem na ten pozew,chodzi o to ze nie zgadzam sie na rozwod bez orzekania winy,mam swiadkow ,dowody,nie zgadzam sie rowniez z czescia pozwu . Czy musze sie jakos ustosunkowac do tego czy poczekac na pierwsza sprawe i dopiero wtedy ?

I jeszcze jedno pytanie: jestem w posiadaniu nagran ktore to wskazuja ewidentna wine zony czy mam do sadu przyniesc jakis sprzet do odtworzenia tych nagran czy tez sad ma takie urzadzenia ? sa to pliki MP3

Dziekuje

Złożenie odpowiedzi na pozew z naznaczeniem, że nie zgadza się Pan na nie orzekanie o winie i wnosi o jej orzeczenie z winy małzonki z jednoczesnym przedstawieniem ewentyalnych świadków czy dowodów może przyspieszyć sprawę. Czyli wszystko to co defacto powiedziałby Pan dopiero na rozprawie opisze Pan teraz co z kolei może pozwolic na podjecie przez sąd dodatkowych kroków juz do czasu wyznaczonej rozprawy. To moje zdanie.

[cytat:3la7tfss]
Czy musze sie jakos ustosunkowac do tego czy poczekac na pierwsza sprawe i dopiero wtedy ?
[/cytat:3la7tfss]
Można się ustosunkować (zalecane) ale nie koniecznie.
To jest Pański wybór i przysługujące prawo.
Moim zdaniem - lepiej napisać co my na to i jakie jest nasz stanowisko, bo na spokojnie to bardziej można zebrać myśli i napisać coś sensownego.
Na sali rozpraw będziemy skołowani i możemy pominąć istotne dla sprawy okoliczności.
Jeżeli jednak mamy problemy ze skleceniem tego pisma to na rozprawie zostaną nasze zeznania zaprotokołowane.

i jeszcze kolejne pytanie : czy moge zadac nieograniczonego kontaktu z dzieckiem w sytuacji kiedy przebywam za graniaca :?: chodzi o to ze przyjezdzam raz na jakis czas i na krotko i niechce miec wyznaczonych terminow ,niechce dopuscic do tego ze bede w pl 10 dni i w tym czasie bede mogl widziec sie tylko powiedzmy raz z moim dzieckiem

czy mam prawo tego zadac ?

i jeszcze jedno :
chodzi mo o ewentualny zwrot kosztow sadowych np. oplacenie adwokata ,czy w przypadku uznania winy zony moge sie od niej domagac zwrotu kosztow poniesionych na oplacenie adwokata ?
mialem kiedys sprawe karna i mojemu przeciwnikowi sad nakazal zwrot kosztow jakie ponioslem w tej sprawie ,czy w sprawach rozwodowych tez tak jest :?:

Powrót