Kolejność dziedziczenia ustawowego - weryfikacja toku myślenia

• Autor wątku Autor wątku Roopert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roopert

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam prośbę o weryfikację toku myślenia dot. kolejności dziedziczenia.

1) Zmarła osoba A - w chwili śmierci wdowa.
2) Zmarła miała dwoje dzieci: B i C.
3) B ma dwoje dzieci: D i E (wnuki zmarłej).
4) C ma dwoje dzieci F i G (wnuki zmarłej).
5) Osoby B i D spadek odrzuciły.
6) Według mnie dziedziczenie ustawowe wygląda w ten sposób, że spadek po połowie (1/2) przypada C (dziecku A) i 1/2 E (wnukowi A w linii po B) i taki wniosek poszedł do sądu.

Sąd podniósł mi jednak ciśnienie żądając licznych aktów stanu cywilnego - w tym np. aktu małżeństwa i urodzenia zmarłej (A), choć poszedł do sądu akt zgonu (A)... To wydaje mi się całkowicie bez sensu. Chciałbym dopytać, czy ktoś tu dostrzega tu jakąś alternatywną kolejność lub proporcję dziedziczenia ustawowego?

Dobrze ustaliłeś udziały spadkobierców w spadku.
Zażądanie przez sąd aktu małżeństwa spadkodawczyni jest dla mnie niezrozumiałe bo przecież w jej akcie zgonu widnieje jej ostatni stan cywilny - WDOWA - i są też w nim podane imiona jej rodziców. Może wynika to ze służbistości sędziego albo może był to tylko oficjalny pretekst na odroczenie rozprawy w innym celu (urlop, strajk włoski, itp).

Wielkie dzięki! Cieszę się, że nie widać w tym drugiego dna w porządku i proporcjach dziedziczenia. Odstresowuję się.

Motywów nie rozumiem, bo sąd chce by te akty mu donieść najpóźniej w dniu rozprawy, więc to nie pretekst do odroczenia. Nie jestem adwokatem, ale załatwiłem w rodzinie kilka stwierdzeń nabycia spadku, więc sąd dostał porządnie udokumentowany wniosek. Poza tym, że SSR zażądała zarówno aktu urodzenia, jak i małżeństwa zmarłej wdowy, to jeszcze chce aktu zgonu małżonka i od każdego uczestnika wszystkich aktówy stanu cywilnego, które go dotyczą, a więc i małżeństwa i urodzenia. Może znaczenie ma, że sędzia ma na imię Klaudia... Zastanawiam się, czy tracić czas i pieniądze na te akty, ale chyba nie mam wyjścia.

Roopert napisał:
Według mnie dziedziczenie ustawowe wygląda w ten sposób, że spadek po połowie (1/2) przypada C (dziecku A) i 1/2 E (wnukowi A w linii po B) i taki wniosek poszedł do sądu.
O ile D nie ma zstępnych (dzieci, wnuków itd.).

Powrót