E
entoś
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 27
WItam,
mój wujek Henryk zmarł końcem września 2023 roku, jego żona zmarła przed nim,
wujek Henryk oraz jego żona nie mieli dzieci, rodzice Henryka nie żyją, wujek Henryk oraz jego rodzeństwo nie pozostawiło testamentu
rodzeństwo Henryka zmarło przed nim (miał czterech braci i dwie siostry) :
1) brat A pozostawił dwoje dzieci, (mnie oraz mojego brata)
2) brat B pozostawił dwoje dzieci,
3) brat C pozostawił jedno dziecko,
4) brat D pozostawił dwoje dzieci,
5) siostra E pozostawiła troje dzieci
6) siostra F pozostawiła jedno dziecko (miała dwoje dzieci, jednak pierwsze dziecko siostry F zmarło przed nią)
i w związku z tym mam pytania:
1)mój brat oraz dzieci mojego brata chcą odrzucić spadek po Henryku, co się stanie z ich udziałem, w przypadku, gdy odrzucą spadek, czy ich udział przejdzie na mnie?,
2)dzieci rodzeństwo Henryka, tj. dzieci braci B, C, D, i siostry E oraz nieletnie dzieci B, C, D, E chcą odrzucić spadek po Henryku, co stanie się z ich udziałami, na kogo przejdą,
3) kto dziedziczy po Henryku i w jakich udziałach, jak w/w osoby odrzucą spadek
mój wujek Henryk zmarł końcem września 2023 roku, jego żona zmarła przed nim,
wujek Henryk oraz jego żona nie mieli dzieci, rodzice Henryka nie żyją, wujek Henryk oraz jego rodzeństwo nie pozostawiło testamentu
rodzeństwo Henryka zmarło przed nim (miał czterech braci i dwie siostry) :
1) brat A pozostawił dwoje dzieci, (mnie oraz mojego brata)
2) brat B pozostawił dwoje dzieci,
3) brat C pozostawił jedno dziecko,
4) brat D pozostawił dwoje dzieci,
5) siostra E pozostawiła troje dzieci
6) siostra F pozostawiła jedno dziecko (miała dwoje dzieci, jednak pierwsze dziecko siostry F zmarło przed nią)
i w związku z tym mam pytania:
1)mój brat oraz dzieci mojego brata chcą odrzucić spadek po Henryku, co się stanie z ich udziałem, w przypadku, gdy odrzucą spadek, czy ich udział przejdzie na mnie?,
2)dzieci rodzeństwo Henryka, tj. dzieci braci B, C, D, i siostry E oraz nieletnie dzieci B, C, D, E chcą odrzucić spadek po Henryku, co stanie się z ich udziałami, na kogo przejdą,
3) kto dziedziczy po Henryku i w jakich udziałach, jak w/w osoby odrzucą spadek
Ostatnia edycja: