Kolejny pozew po umorzeniu postępowania z powodu braków formalnych pozwu.

• Autor wątku Autor wątku Ksevion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ksevion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

proszę o pomoc w pewnym zagadnieniu. W marcu 2013 roku Powód uzyskał w e-sądzie nakaz zapłaty na kwotę 34500 zł plus odsetki w wysokości 4krotności stopy lombardowej. Podczas egzekucji komornik wyegzekwował łącznie 45 000 zł jednak od nakazu w styczniu tego roku złożyłem sprzeciw (nakaz był w 2013 roku błędnie doręczony). Sąd zamiejscowy wezwał powoda do uzupełnienia braków formalnych pozwu. Ten tego nie zrobił, sąd umorzył 12 maja 2019 roku postępowanie.

W czym tkwi problem, wezwać bym mógł Powoda o zwrot tych 45 000 zł, jednak nie wiem jak to jest z tym przerwaniem biegu przedawnienia? Boję się, że gdy wydam te pieniądze to rzekomy Wierzyciel ponownie złoży pozew, a na ten czas będzie dochodził duuuzo wyżej kwoty, gdyż będzie chciał skapitalizować odsetki za kilka lat. Gdybym wtedy przegrał za jakiś czas to już jestem zagrzebany tym długiem do końca życia. Zaznaczę jeszcze, że nie było przedawnienia między zawarciem umowy, a podpisaniem ugody.

Czytałem orzeczenie Sądu Najwyższego z 2013 roku i jak je dobrze rozumiem to w moim przypadku do przedawnienia doszłoby dopiero 12 maja 2022 roku? Pierwotnie dług pochodzi z banku z 2009 roku, ale niestety w 2011 roku podpisalem z obecnym wierzycielem ugodę.

Proszę o odp. Dziękuję, Damian

data zawarcia umowy bankowej?
data rozwiązania umowy bankowej?
data podpisania ugody? i kto jest wierzycielem?
data wypowiedzenia ugody?
data złożenia pozwu do e-sądu?
Ksevion napisał:
Czytałem orzeczenie Sądu Najwyższego z 2013 roku
wskaż sygn akt,

robinson21 napisał:
data zawarcia umowy bankowej?
data rozwiązania umowy bankowej?
data podpisania ugody? i kto jest wierzycielem?
data wypowiedzenia ugody?
data złożenia pozwu do e-sądu?

wskaż sygn akt,

Data zawarcia 10.2009
Data rozwiązania umowy bankowej niestety nie wiem.
Data podpisania ugody: 10.2011 wierzyciel PROKURA
Daty wypowiedzenia nie znam ugody bo jej nie otrzymałem, w pozwie nie wskazali.
Data złożenia pozwu do e-sądu: 05.2013
Data sprzeciwu: 02.2019
Umorzenie brak uzupełnienia braków formalnych: 05.2019
Sygn. 66/13

Ksevion napisał:
wyrzuć to do kosza,
poczytaj te wyroki:
I C 42/18 - wyrok z uzasadnieniem Sąd Rejonowy w Olsztynie z 2018-03-07;
X C 3455/18 - Sąd Rejonowy w Olsztynie Sygn. akt X C 3455/18

Ksevion napisał:
Data zawarcia 10.2009
czy w umowie bankowej zawarto jakieś punkty bądź paragrafy mówiące o możliwości dokonania zbycia wierzytelności,

Ksevion napisał:
Data podpisania ugody: 10.2011 wierzyciel PROKURA
Daty wypowiedzenia nie znam ugody bo jej nie otrzymałem
podpisałeś ugodę i jej nie przeczytałeś i nie otrzymałeś? - coś tu się nie zgadza,

robinson21 napisał:
wyrzuć to do kosza,
poczytaj te wyroki:
I C 42/18 - wyrok z uzasadnieniem Sąd Rejonowy w Olsztynie z 2018-03-07;
X C 3455/18 - Sąd Rejonowy w Olsztynie Sygn. akt X C 3455/18

czy w umowie bankowej zawarto jakieś punkty bądź paragrafy mówiące o możliwości dokonania zbycia wierzytelności,

podpisałeś ugodę i jej nie przeczytałeś i nie otrzymałeś? - coś tu się nie zgadza,

Nie wiem czy w umowie bankowej był taki zapis, gdyż jej nie posiadam już od dawna.

Ugodę z PROKURA otrzymałem, nawet ją posiadam tylko nie mam wypowiedzenia tej ugody, bo go nie otrzymałem, a w treści pozwu PROKURA powoływała się na wypowiedzenie ugody nie podając daty tego wypowiedzenia.

Ksevion napisał:
a w treści pozwu PROKURA powoływała się na wypowiedzenie ugody nie podając daty tego wypowiedzenia.
czy złożono ponowny pozew - bo tak piszesz, chyba że ja źle interpretuje twoje wypowiedzi,

robinson21 napisał:
czy złożono ponowny pozew - bo tak piszesz, chyba że ja źle interpretuje twoje wypowiedzi,

Nie złożono kolejnego pozwu. Temat założyłem po to, aby dowiedzieć się czy jest sens wnioskować o zwrot pieniędzy po umorzeniu postępowania, aby się nie okazało, że po przegranej za np rok, dwa lata będę miał do spłaty 70 000 tyś zł i odsetki 7000 zł rocznie, bo wtedy to już bym poległ.

po 1 - dotrzyj do umowy bankowej w całości oraz ją przeanalizuj punkt po punkcie,
po 2. - spróbuj dotrzeć do umowy cesji wierzytelności pomiędzy bankiem a Prokurą,
po 3. - spróbuj dotrzeć do dokumentu o wypowiedzeniu umowy bankowej jeżeli takowy bank wysłał do twojej osoby,
być może dokumenty w formie kserokopii uzyskasz od banku,

Ugoda na ile rat była zawarta?
Czy nadal ją wykonujesz?

robinson21 napisał:
po 1 - dotrzyj do umowy bankowej w całości oraz ją przeanalizuj punkt po punkcie,
po 2. - spróbuj dotrzeć do umowy cesji wierzytelności pomiędzy bankiem a Prokurą,
po 3. - spróbuj dotrzeć do dokumentu o wypowiedzeniu umowy bankowej jeżeli takowy bank wysłał do twojej osoby,
być może dokumenty w formie kserokopii uzyskasz od banku,

Ugoda na ile rat była zawarta?
Czy nadal ją wykonujesz?

Wie Pan co nie sądziłem, że może bank jeszcze dokumenty posiadać po prawie 10 latach, ale zapytam w banku.

Ugoda była zawarta na 75 rat. Dwie pierwsze zapłaciłem i część 3 raty.

Ugodę podpisałem pod wpływem presji windykatora, gdyż trzy tygodnie przed jej podpisaniem przeszedłem operację płuca, choroba też przełożyła się na dalszy brak spłat.

Ugoda nie jest już wykonywana, od 2013 roku w tej sprawie aż do stycznia tego roku posiadałem zajęcie komornicze. W tym roku komornik w styczniu umorzył postępowanie, gdyż podjął z e-sądu informację o utracie mocy w całości nakazu zapłaty z 2013 roku.

Reasumując:
Zakładając, że w umowie bankowej mogą być zawarte klauzule nie dozwolone oraz braku zapisu o możliwości zbycia wierzytelności umową cesji na inny podmiot, to można by kwestionować podpisanie ugody jak i spłatę tych trzech rat ugody. Idąc tym tropem wniesienie pozwu do e-sądu jak i prowadzenie egzekucji komorniczej oraz umorzenie postępowania w sądzie rejonowym dłużnika po wniesieniu sprzeciwu nie skutkowało by przerwaniem biegu przedawnienia, gdyż umowa cesji pomiędzy bankiem a prokurą byłaby nie dopuszczalna i nie skutkowała by przejściem wierzytelności na rzecz prokura a zatem do dnia dzisiejszego wierzycielem byłby dalej bank. Ale to pod warunkiem przeanalizowania umowy bankowej - to tak w wielkim skrócie.

Dobrze, dziękuję za informacje. Postaram się więc uzyskać tą umowę bankową.

Powrót