Kolejny raz- Ultimo i Provident, Prosze o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku kuba426
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba426

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
W dniu 19.06.2008 podpisalem umowe z Provident na kwote ~2650zl, splacilem kilka pierwszych rat i pech chcial, ze stracilem prace. Nie posiadajac pieniedzy z pwoodu utraty pracy, kredyt przestalem splacac. Jakos pod koniec roku 2014 dostalem kilka pism z firmu Ultimo, ze dlug zostal odkupiony itd.
Oczywiscie nie zwracalem na to uwagi, az do minionego czwartku. Dostalem pisemny "Nakaz zaplaty w postepowaniu upomniawczym" jako, ze zostalem zle poinstruowany zadwoniloem do nich i dogadalem sie, ze dzisiaj splace calosc kwoty, ale nie dalo mi to spokoju i poczytalem troszke w internecie.
Wiekszosc ludzi pisze, ze dlug juz sie przedawnil i w takim przypadku mozna pisac sprzeciw od decyzji z tytulu przedawnienia dlugu.
Juz teraz nie wiem jakie dzialania podjac i zglupialem calkowicie, prosze o pomoc w temacie.
Z gory dziekuje, Pozdrawiam.

Możesz złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty podnosząc zarzut przedawnienia. Na nakazie powinno być pouczenie o możliwości wniesienia sprzeciwu, ew. formie (jeśli wymagany jest urzędowy formularz) i terminie (14 dni od daty doręczenia nakazu). Jeśli złożysz sprzeciw - odbędzie się posiedzenie, na które dostaniesz wezwanie. Jednakże Twoja deklaracja telefoniczna - jeśli została odpowiednio zarejestrowana lub odnotowana - może zostać uznana za zrzeczenie się zarzutu przedawnienia i wtedy będziesz musiał zapłacić...

tzielin napisał:
Możesz złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty podnosząc zarzut przedawnienia. Na nakazie powinno być pouczenie o możliwości wniesienia sprzeciwu, ew. formie (jeśli wymagany jest urzędowy formularz) i terminie (14 dni od daty doręczenia nakazu). Jeśli złożysz sprzeciw - odbędzie się posiedzenie, na które dostaniesz wezwanie. Jednakże Twoja deklaracja telefoniczna - jeśli została odpowiednio zarejestrowana lub odnotowana - może zostać uznana za zrzeczenie się zarzutu przedawnienia i wtedy będziesz musiał zapłacić...

Dziekuje za odpowiedz.
Na nakazie jest napisane, ze przysluguje mi mozliwosc wniesienia sprzeciwu, napisane jest rowniez, ze jesli pozew wniesiono na urzedowym formularzu to w takiej rowniez formie powinien byc sprzeciw.
Tylko teraz podstawowoe pytanie, jak wyglada urzedowy formularz?;)

Wyszukaj w sieci: formularz sp

Juz znalazlem, teraz tylko jakos uformowac uzasadnienie.

Przykład:
Na formularzu:
pkt 6
zaznaczyć "w całości", dopisać: "zaskarżam nakaz w całości"

pkt 7
Stawiam zarzut że:
● Cała wymagana pozwem wierzytelność uległa przedawnieniu.

Wnioskuję o:
● Uznanie całkowitego roszczenia majątkowego za przedawnione (art.117 §1 oraz art. 118 kodeksu cywilnego.)

pkt 8
Zasądzenie od powoda na rzecz pozwanych kosztów procesu wg. norm przypisanych.

pkt 9
napisać krótkie uzasadnienie - że była pożyczka (kiedy?) ale przestałeś spłacać (kiedy?), w związku z czym cała niespłacona wierzytelność uległa przedawnieniu.

To tylko przykład, oczywiście należy dokładnie przeczytać pouczenia na formularzu, uzupełnić/wypełnić/skreślić wszystkie odpowiednie pozycje formularza i załączyć kopię wypełnionego formularza dla każdej strony.

Ostatnia edycja:
Moze wkleje lepiej tutaj uzasadnienie, zeby, ktos zobacyl czy w ogole jest sens sie za to brac.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Z wklejonego uzasadnienia nie wynika, żeby wierzyciel dokonał jakichś czynności, które przerwałyby bieg przedawnienia (w tym wypadku 3 lata). Ja bym składał sprzeciw.

Poweim szczerze, ze nie wiem jak to uzasadnienie sformulowac. Ale moze sie uda.
A do kogo udac sie w razie czego, zeby takie cos napisal i jakie moga byc tego koszty?

Do kogo? Do prawnika (radca prawny lub adwokat). Może znasz jakiegoś lub ktoś znajomy ci jakiegoś poleci.
Koszty? Zadzwoń, powiedz o co chodzi i zapytaj ile by to kosztowało.

Powrót