Kolejny Temat o Zatarcie

• Autor wątku Autor wątku Michalooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michalooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam

Mam pytanie w lipcu bylem skazany wyrokiem w zawieszeniu 2 na 4 lata, 4 lata dozoru kuratora i 400 zl grzywny. Grzywne odpracowałem spolecznie odrazu, z dozoru kuratora zostałem zwolniony na posiedzeniu sądu 2 lata po otrzymaniu wyroku. Okres próby skończył sie 30 lipca 2008 roku. Teraz moje pytanie, ponieważ staram się o prace, gdzie potrzebne jest zaświadczenie z KRK, czy moja karta będzie czysta??
Z mojego rozumowania wynika że tak zgodnie z Art. 76. § 1. przedawnienie nastąpiło z dniem 30 stycznia 2009. Technicznie jestem już "czysty" ale boje się że podpisując oświadczenie o niekaralności narusze prawo, choć znowu art.106 mówi że „z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe.” a zatem osoba, której skazanie uległo zatarciu, może twierdzić, iż jest osobą niekaraną. Dotyczy to zarówno jej życia prywatnego, jak i deklaracji składanych publicznie, w tym o charakterze urzędowym.

Czy wszytko jest tak jak napisałem?? czy gdzies w moim rozumowaniu jest bład i dalej jestem Kryminalistą??
z góry dzięki i pozdrawiam

Ja tu nie widzę błędów w rozumowaniu, mogę się mylić. Pewny jestem tego, że jeżeli skazanie jest zatarte, to jesteś osobą niekaraną.

Powrót