Koleś nie chcę wysłać towaru.

• Autor wątku Autor wątku SKINEŁ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SKINEŁ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam jw wydaję mi się, że nie dostanę towaru zakupionego przez allegro bo ten pustak sprzedający się obraził, że pieniądze wpłaciłem po jego wniosku o zwrot prowizji a przecież mam jeszcze 7 dni po tym jak on to wyśle. Przedmiot kupiłem przez kup teraz więc zawarliśmy umowę a ten teraz takie numery odwala. Wiem, że prawo jest po mojej stronie ale powiedzcie jak uświadomić to temu komuś.

1. Kiedy zawarłeś umowę (kupiłeś)?, a kiedy wysłałeś pieniądze?
2. sprzedający kontaktował się z tobą po zakupie?
3.
SKINEŁ napisał:
a przecież mam jeszcze 7 dni po tym jak on to wyśle
wytłumacz to

jagna33 napisał:
1. Kiedy zawarłeś umowę (kupiłeś)?, a kiedy wysłałeś pieniądze?
2. sprzedający kontaktował się z tobą po zakupie?
3.
wytłumacz to

Zapłaciłem gdzieś tydzień po kupieniu na allegro i co do kontaktu to był ale nic nie wspominaliśmy o terminie zapłaty powiedział, że czeka na kasę to wyślę i tyle.
Po jego wniosku o zwrot prowizji masz 7 dni na dokończenie transakcji.

Ostatnia edycja:
Obowiązuje regulamin w/w serwisu.
Chyba musisz go przeczytać od deski do deski.

arturoooo napisał:
Obowiązuje regulamin w/w serwisu.
Chyba musisz go przeczytać od deski do deski.

Jakieś konkrety? Czy nabijasz sobie posty?

naucz się czytac ze zrozumieniem i sam tych postów nie nabijaj. zajmij się lekturą regulaminu allegro.

Przecież w regulaminie jest wyraźnie napisane, że w czasie 7 dni od kupna przedmiotu ma nastąpić kontakt i nic nie ma o terminie wpłaty, a kupując przez Allegro wiążesz się umową kupna-sprzedaży.

pokaż mi taki zapis w regulaminie

SKINEŁ napisał:
nic nie ma o terminie wpłaty

To przeczytaj ten regulamin jeszcze raz, a jak będzie trzeba to jeszcze raz. I czytaj tak długo, aż znajdziesz, bo gwarantuję Ci, że jest.

Fakt jest o terminie ale piszę, że powinno się wpłacić w ciągu 7 dni, a więc nie jest to równoznaczne. A po za tym jest wiele tematów nawet tutaj i tak właśnie piszą więc regulamin się zmienił czy co?

nie zapłaciłeś za przedmiot w ustalonym terminie tak ?
sprzedawca po tym terminie wystąpił o zwrot prowizji tak ?

outmc napisał:
nie zapłaciłeś za przedmiot w ustalonym terminie tak ?
sprzedawca po tym terminie wystąpił o zwrot prowizji tak ?

Nie kolego. Nie umawialiśmy się na konkretny termin po prostu wystawił na allegro z olx przedmiot i ja go kupiłem ale mówiłem, że zapłacę jak przyjadę do domu. A jak wpłaciłem po jakimś tygodniu dwóch to on wystąpił o zwrot prowizji a tam piszę, że mam 7 dni na wpłatę od jego wystąpienia o prowizję więc wpłaciłem a towaru brak, nie odpisuję też na wiadomości.

SKINEŁ napisał:
a tam piszę, że mam 7 dni na wpłatę od jego wystąpienia o prowizję

Gdzie tak "pisze"?

Jak już ustaliliśmy jeśli nie ustaliliscie terminu wpłaty to według regulamin allegro masz na to 7 dni. Dotrzymales terminu?

JWF1506 : wpłacił po 2 tygodniach .... a miało być jak wróci do domu..

twierdzisz że masz 7 dni na wpłatę od momentu złożenia wniosku o zwrot prowizji przez sprzedawcę ?

jeśli wpłaciłeś kasę to poproś o jej zwrot...

z allegro
Jeśli sprzedający poprosi nas o zwrot prowizji, wyślemy do Ciebie e-mail, w którym poprosimy o udzielenie odpowiedzi na pytanie czy potwierdzasz powód niezrealizowania umowy podany przez sprzedającego. Masz na to 7 dni.

Ostatnia edycja:
JWF1506 napisał:
Gdzie tak "pisze"?

Jak już ustaliliśmy jeśli nie ustaliliscie terminu wpłaty to według regulamin allegro masz na to 7 dni. Dotrzymales terminu?

Fan "jest napisane"?

outmc napisał:
JWF1506 : wpłacił po 2 tygodniach .... a miało być jak wróci do domu..

twierdzisz że masz 7 dni na wpłatę od momentu złożenia wniosku o zwrot prowizji przez sprzedawcę ?

jeśli wpłaciłeś kasę to poproś o jej zwrot...

z allegro

Chyba jednak coś przeoczyłeś..

"Jeśli jeszcze nie dokonałeś płatności, a masz taki zamiar, zrób to jak najszybciej. Masz na to 7 dni.
Pamiętaj, że wówczas nasi pracownicy mogą poprosić Cię o dostarczenie dowodu wpłaty" ;)

Więc skoro wyraźnie widać, że mam rację to ponownie stwierdzam iż ten typ jest zobowiązany do wysłania towaru bo zapłaciłem w pierwszym dniu z tych siedmiu a nie, że robi łachę, że wyśle towar. To jest wieśmak nie firma i nawet nie wiedział jak wystawić ten przedmiot..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
SKINEŁ napisał:
Chyba jednak coś przeoczyłeś..

"Jeśli jeszcze nie dokonałeś płatności, a masz taki zamiar, zrób to jak najszybciej. Masz na to 7 dni.
Pamiętaj, że wówczas nasi pracownicy mogą poprosić Cię o dostarczenie dowodu wpłaty" ;)

Więc skoro wyraźnie widać, że mam rację to ponownie stwierdzam iż ten typ jest zobowiązany do wysłania towaru bo zapłaciłem w pierwszym dniu z tych siedmiu a nie, że robi łachę, że wyśle towar. To jest wieśmak nie firma i nawet nie wiedział jak wystawić ten przedmiot..

NIe rozumiesz nadal ....
Nie zapłaciłeś za przedmiot, sprzedawca wystąpił o zwrot prowizji a TY masz 7 dni na wyjaśnienie .
Pisałeś że po 2 tygodniach zapłaciłeś a teraz że po siedmiu ? zastanów się.

To wszystko

Ostatnia edycja:
outmc napisał:
NIe rozumiesz nadal ....
Nie zapłaciłeś za przedmiot, sprzedawca wystąpił o zwrot prowizji a TY masz 7 dni na wyjaśnienie .
Pisałeś że po 2 tygodniach zapłaciłeś a teraz że po siedmiu ? zastanów się.

To wszystko

Czy kolega ma problem z czytaniem?
Jest dosłownie napisane, że mogę dokonać płatności w ciągu 7 dni nie rozumiem jak to można inaczej interpretować.

Mniejsza o to mówi, że wyślę ale dopiero w poniedziałek! Koleś mi działa na nerwy ale przyśpieszyć tego raczej się nie da bo co zrobię pojadę do niego i mu wytłumaczę, że wolałbym teraz towar mieć? :D Właśnie więc, powiedzmy, że sprawa rozwiązana.
A mam jeszcze pytanie czy zwrot w ciągu 14 dni jakby mi coś nie pasowało dotyczy tylko firm czy sprzedających normalnych też?

Sprzedający czekał nie wiadomo ile na pieniądze​ to teraz Ty poczekasz na towar.

Zwrócić możesz tylko jeśli to zakup konsumencki.

SKINEŁ napisał:
Czy kolega ma problem z czytaniem?
Jest dosłownie napisane, że mogę dokonać płatności w ciągu 7 dni nie rozumiem jak to można inaczej interpretować.

nie rozumiesz zasad działania tego serwisu, twój problem.
powodzenia

Powrót