Kolizja auta - pytania

• Autor wątku Autor wątku PeterloUWM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
PeterloUWM

PeterloUWM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Hej,
18 października miałem kolizję, gdzie sprawca na czerwonym świetle przejeżdżając uderzył w bok mojego auta powodując wgniecenie obojga drzwi, błotnika i wystrzelenie bocznych kurtyn oraz poduszki z fotela kierowcy.
Od razu po kolizji auto zostało odholowane do blacharza, otrzymałem też od niego auto zastępcze. Podpisałem papiery na cesję z TU do warsztatu. Szkoda została zgłoszona do ubezpieczyciela sprawcy, jednak nie mam jeszcze finalnej decyzji, jedynie kosztorys. Warsztat po mojej interwencji uzupełnił dokumenty dla TU, m.in wskazując swój rachunek do wypłaty.

Pytania:
- czy mogę "zabrać" samochód z tego warsztatu i przekazać do innego, a także czy blacharz może zażądać ode mnie opłacenia kosztów holowania, stania pojazdu na placu (auto nie zostało jeszcze rozebrane, stoi w takim samym stanie jak po odholowaniu)
- auto zastępcze wg mnie nie jest w pełni sprawne, poprzednie też miało problem ze światłami i było brudne w środku. Czy jeśli oddam to auto do nich i nie wezmę innego od nich, ale dogadam się z ubezpieczycielem, że wezmę we własnym zakresie, czy za zastępcze z warsztatu w takim przypadku będę płacił ja, czy TU jest zobowiązane pokryć koszt i w warsztacie i z mojego wyboru? Auta oczywiście w klasie podobnej.

Powrót