Kolizja drogowa - zapłacic samemu czy ubezpieczyciel ?

• Autor wątku Autor wątku tedi75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tedi75

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam wszystkich ! Jadąc autem nie wyhamowałem i uderzyłem w tył stojącego na skrzyżowaniu auta. Właściciel wycenił szkodę ( malowanie zderzaka ) na kwotę 300 zł. Spisałem na miejscu stłuczki oświadczenie o mojej winie; Policja nie była wzywana. Moje pytanie jest następujące, czy skontaktować się z poszkodowanym i zapłacić kwotę 300 zł czy niech on zaniesie to oświadczenie do ubezpieczyciela celem pokrycia kosztów naprawy z mojej polisy. Pytanie drugie - o ile wzrośnie moje OC w przyszłym roku w związku z tą szkodą ( mam maksymalne zniżki, płace za OC około 500 zł, ubezpieczyciel to PTU ).?

Zdaje się, że w przypadku pierwszej kolizji obniżają grupę bonus-malus o 2, więc zniżki maleją o 20%. Jeśli tak jest w PTU, to likwidacja z OC kosztowałaby Cię 250 zł za pierwszy rok i co najmniej 125 w kolejnym (500 zł == 40%). Prawdopodobnie taniej wyszłoby zapłacić z własnej kieszeni, ale podejrzewam, że poszkodowanemu bardziej opłaci się zgłosić szkodę do TU.

Dzięki za pomoc. Byłem u ubezpieczyciela i policzył że stracę na tym 10 % przez 1 rok, wyszło 204 zł, więc zdecydowałem że szkodę pokryje ubezpieczyciel. :)

Powrót