kolizja i mandat

• Autor wątku Autor wątku kulik26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulik26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam
Mam takie pytanie , nie wiem czy w dobrym dziale .
Otóż na skrzyżowaniu z sygnalizacją swietlną uderzyłem w samochód poprzedzający , który miał zielone światło ale jak powiedział kierujący "zatrzymał się ponieważ było już zółte" .
Policjant uznał moją wine i wystawił mandat , tylko czy słusznie ?

Nie wiem czy dobrze Pan doczytał , ale kierujący zatrzymał się bez celowo na zielonym sygnale swietlnym . W innym wypadku nie było by tego tematu i sprawa by była jasna . Uważam ze jakby kierujący nie zatrzymał się na zielonym to by nic nie było .

Jakbys zachowal sie zgodnie z przepisami to nic by nie bylo.Jakie masz dowody na swoje racje?

Ostatnia edycja:
Ale co z tego. Nie zachowałeś odstępu i tyle. Mógł się zatrzymać bo zasłabł itp. nie daje ci to prawa do wjazdu komuś w tył samochodu.

Zgadza się ale wg mnie kierujący zahamował w sposób nie uzasadniony , bo zielone swiatło do tego go nie zobowiązuje , a tym bardziej do hamowania w sposób który zagraża to bezpieczeństwu . Swojego czasu zatrzymując się przed przejściem dla pieszych na które pieszy chciał wejść ale jednak się rozmyślił , policjant zatrzymał mi uprawnienia dlatego że "hamowałem w sposób powodujący zagrożenie " i również dostałem w tył pojazdu . A kierujący który do mnie uderzył był niewinny . Wiec mam wątpliwości codo całejtej sytuacji z dn .4.01.

Powrót