kolizja na drodze w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku lecho222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lecho222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich. Miałem taki przypadek jadąc autostradą po Niemczech wyprzedziło mnie auto i kierowca tego auta coś pokazywał mi reką i zjechał zjazdem w swoią strone.Ja auto obejrzałem w lusterkach i stwierdziłem ze jest ok i pojechałem dalej.Po jakimś czasie odezwała się policja do mnie policja .Oswiadczyki ze podczas włanczania się do ruchu zawadziłem swoją obrysówką tamto auto i uciekłem z miejsca kolizji.Ja niczego nie widziałem i jeszcze był tez drógi kierowca ze mną i tez nic nie widział.poszedłem z tym do adwokata i czekamy na papiery z prokuratury czy ktoś miał podobną sytuacje proszę o informacje.

Jeżeli Twoje twierdzenie, że nic nie widziałeś, zostanie uznane za wiarygodne, zostaniesz uniewinniony. Jeżeli nie, ukarany. W takich sprawach sąd wydaje często na wniosek prokuratury nakaz karny (Strafbefehl) bez rozprawy. Jeżeli się nie odwołasz, nakaz stanie się prawomocny.

Witam ,nie wiem jak dodaje się nowy post ,więc napisze tutaj..Wczoraj miałabym kolizję na drodze w mieście ,w niemczech..Jestem Polką ale prowadziłam samochód na niemieckich rejestracjach,obok siedział właściciel auta.jadąc lewym pasem chciałam zjechać na prawy,włączyłam kierunkowskaz i rozpoczęłam manewr nie zauważyłam auta obok.Ale pan niemiec szybko zareagował i włączył klakson więc obiłam i nawet go nie drasnęłam ale on musiał odbic w prawo i zarysował felgę..nie było nic więcej.Ja byłam pewna że nic się nie stało i nadal jechałam szukając przychodni lekarskiej na tej ulicy,gdy zatrzymałam się chcąc zapytać kogokolwiek -ów Niemiec podjechał i chciał stwierdził,że jestem sprawcą niedoszłej kolizji i muszę pokryć koszty naprawy felgi.samochod ma OC i jestem automatycznie ubezpieczona,ale pan nawet nie zapytał o ubezpieczenie jak zobaczył,że jestem z POLski.spisał mnie i właściciela pojazdu.Dzisiaj zadzwonił do mnie i powiedział ,że naprawa będzie mnie kosztować 490eu,co robić??jakie mam prawa i jakie obowiązki??proszę o pomoc MArta

Powrót