Kolizja z OC sprawcy a szkoda całkowita (Sąd cywilny)

• Autor wątku Autor wątku wkb22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wkb22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Miała miejsce stłuczka nie z mojej winy. PZU było ubezpieczycielem po obu stronach. Ubezpieczyciel zakwalifikował szkodę jako całkowitą, żeby zaoszczędzić na odszkodowaniu. Nie zgodziłem się ze szkodą całkowitą i na ten moment sprawa jest w sądzie drugi rok. Auto naprawione dalej jest w użytku już 4 lata po zdarzeniu.

Mam kilka pytań:
  • Na jakiej podstawie biegły sądowy rzeczoznawca wylicza wartość samochodu?
  • "Czy po zrobieniu remontu samochodu mam prawo zażądać podniesienia wartości samochodu ?" / zostało to udokumentowane, ale PZU kombinuje dalej i uznaje naprawy za naprawy eksploatacyjne. Zatem jakimi przepisami się kierują, wg kodeksu cywilnego czy przepisów firm ubezpieczeniowych? Co faktycznie podnosi wartość samochodu?
  • Auto po stłuczce stało na parkingu za który płaciłem ze względu na ostre elementy karoserii, które wystawały (stwierdzone przez policję). Mieszkam w bloku, więc parking osiedlowy nie nadaje się na postój auta w takim stanie. Biegły sądowy uznał płatny parking za niezasadny i stwierdził, że nie zna przepisów, które by zabraniały trzymać takie auto na parkingu osiedlowym. Zatem czy istnieją jakieś przepisy w tym temacie?
  • Czy ubezpieczyciel ma prawo liczyć szkodę całkowitą wg metody dyferencyjnej ? Czy w kodeksie cywilnym istnieje "szkoda całkowita"?

Z góry dziękuje za pomoc.

Biegły wylicza wartość na podstawie średniej podobnych samochodów na rynku.Ale możesz się z nim nie zgodzić. Mój prawnik nie zgodził się z rzeczoznawca sadowym i wziął własnego do wyceny i to z nim zgodził się sad.

Liczy się wartość z przed szkody a ubezpieczalnia nie podnosi wartości samochodu naprawiając go dlatego często wycenia się naprawę minus jakieś koszty związane z eksploatacja.

A szkoda całkowita występuje momencie gdy koszty naprawy przewyższają wartość samochodu.Ale jeśli naprawiłeś samochód i nie przekroczyłeś wartości samochodu to dziwne że sprawa się tak długo ciągnie.

Od siebie dodam że do takich spraw przed pójściem do sadu warto wziaść swojego rzeczoznawce i dobrego prawnika. W końcu musisz na czymś się opierać że nie zwiększyłeś wartości samochodu z przed szkody.

Powrót