Kolizja z Oc sprawcy - axa

• Autor wątku Autor wątku mogg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mogg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
witajcie , tydzien temu facet wymusil pierwszenstwo i doszlo do kolizji .
Moje auto : Mitsubishi Lancer 2010
- 2 wlasciciel
-auto z Pl ( nie wiem czy to ma znaczenie )
-przebieg 153 tys.
- przed kolizja bezwypadkowy
- w srodku stan idealny
- blachy w oryginale

Uszkodzenia :
-pas przedni
-2 chlodnice + klima
-maska
-nadkole do malowania
-lampa prawa
-nadkole lewe do podkladu zdarte jak maska sie przemiescila
- silnik wyglada na caly i od gory nie widac w 1 rzucie by cos sie zadzialo.

Axa jeszcze nie przesłało kosztorysu a juz mnie dręczą o forme rozliczenia, najblizsze Aso mam 70 km od domu, a nawet nie wiem co bedzie w kosztoryscie , martwie sie ze bedzie szkoda calkowita :( Nie dam auta do aso bo nie wiem czy nie bedzie moze korzystnirn wziac kase i naprawiac.

Czy mozecie mi pomoc, do tego axa ktora slyQnie z zanizania cen ;(

- czy Axa ma prawo zabim dostane kisztorys wymuszac na mnie formy rozliczenia ?
- strasznie martwis sie tym ze za chwile bede bez auta i bez pieniedzy ;(
12f599c4e9f31b7051d74249c3023569.jpg
4544e02dc17e78d01c6c01050cdacb04.jpg
9962d44b46f1ffa47848c4f7046ebeec.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

1) AXA nie jest najgorszą firmą przy likwidacji szkód
2) oczekuj spokojnie mają ustawowe 30 dni
3) uszkodzenia niewielkie -możesz już kupować części i naprawiać -szkody całkowitej z tego nie będzie

Pamiętaj że przysługuje Ci auto zastępcze z OC sprawcy. Być może AXA ma jakaś swoją flotę. Zadzwoń do TU i dopytaj.

Rada odnośnie naprawy lancera z 2010, ASO wyceni naprawe na naprawde duże pieniądze, biorąc pod uwagę że auto wyceniane jest na 30-40 tys, zależy co pod spodem do wymiany, ale rozważ naprawe we własnym zakresie (zapłać swojemu biegłemu) i wtedy idź do aso i zapytaj za ile to naprawią (jeżeli ASO nie gada z ubezpieczalnią tylko z os fizyczną to ceny są inne), ew napraw w innym serwisie. Plus jest taki że prawdopodobnie zostanie ci niemało pieniędzy z naprawy.

nowoczesny Rysiek napisał:
1) AXA nie jest najgorszą firmą przy likwidacji szkód
2) oczekuj spokojnie mają ustawowe 30 dni
3) uszkodzenia niewielkie -możesz już kupować części i naprawiać -szkody całkowitej z tego nie będzie
bylobg swietnie gdyby nie bylo szkody calkowitej , mechanika już mam;)

Mass1910 napisał:
Pamiętaj że przysługuje Ci auto zastępcze z OC sprawcy. Być może AXA ma jakaś swoją flotę. Zadzwoń do TU i dopytaj.
Tak wiem o tym, ale mam 2 auta i jezdze obecnie drugim

JPreston napisał:
Rada odnośnie naprawy lancera z 2010, ASO wyceni naprawe na naprawde duże pieniądze, biorąc pod uwagę że auto wyceniane jest na 30-40 tys, zależy co pod spodem do wymiany, ale rozważ naprawe we własnym zakresie (zapłać swojemu biegłemu) i wtedy idź do aso i zapytaj za ile to naprawią (jeżeli ASO nie gada z ubezpieczalnią tylko z os fizyczną to ceny są inne), ew napraw w innym serwisie. Plus jest taki że prawdopodobnie zostanie ci niemało pieniędzy z naprawy.
dziekuje za rade, nir wiedzialam o tym.

Dlatego min. wstrzymalam sie z wyborem opcji rozliczenia bo zdaje sobie sprawe ile kosztuja czesci do lancera. I biore pod uwage fakt ze ASO totalnie zawyzy ceny znajac życie, rozwazam tez danie po prostu do innego ASO niekoniecznie w tym mieście. Mam dlatego druga opcje tj. wywalczyc jak najwiecej kasy i zrobic i znajomego, juz mi robil raz samochod takze wiem co potrafi

Powrót