N
nabuchos
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witajcie , jakiś czas temu miałem kolizję z psem który uszkodził 2 elementy mojego samochodu. Na miejscu był właściciel z którym spisaliśmy oświadczenie o przyznaniu się do winy z jego strony . Pan jest rolnikiem i wystąpiłem o odszkodowanie z ubezpieczenia OC rolnika. Zgłosiłem szkodzę i po kilku dniach zgłosił się do mnie rzeczoznawca ubezpieczyciela .Wszystko przebiegło sprawnie aż do dzisiaj kiedy to otrzymałem pismo w którym ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania powołując się na Dz.U. z dnia 16 lipca 2003 nr 124 art. 51 Rozdział 3 dotyczący ubezpieczenia Oc rolników oraz orzeczenie sądu apelacyjnego w Lublinie z dnia 13.01.2015 , IACa656/14 .Zgodnie z powyższymi sąd w Lublinie uznał, że pies nie jest zwierzęciem gospodarskim (hodowlanym) i na tej podstawie TU odmawia mi wypłaty odszkodowania. Jeżeli nie zgadzam się ze stanowiskiem TU mogę dochodzić roszczeń w sądzie. Na forum nie znalazłem żadnych informacji z ostatniego roku. W zasadzie jak szukałem informacji to większość takich spraw z poprzednich lat w większości kończyła się w TU. Zdziwiła mnie ta sytuacja bo w zasadzie myślałem że to formalność a zapowiada się to nie ciekawie. Czytałem artykuł na gogle o orzeczeniu sądu w Łomży (wyrok Sądu Okręgowego w Łomży z dnia 24 września 2014 r. (sygn. akt I Ca 122/14),) który orzekł na korzyść poszkodowanego i ustalając za winnych ubezpieczyciela i właściciela psa.
Jest jeszcze ciekawy artykuł
Odpowiedzialność rolnika za szkodę wyrządzoną przez psa
Zgodnie z fragmentem
"Obecnie obowiązująca ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych znacznie zatem rozszerzyła zakres odpowiedzialności ubezpieczyciela, obejmując szkody związane już z samym posiadaniem gospodarstwa, a nie tylko z jego prowadzeniem."
znalazłem powyższą ustawę i w Rozdz 1 Art 4 punkt 2 wyraźnie pisze :
"2) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej rolników z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego, zwane dalej „ubezpieczeniem OC rolników”
Dzwoniłem do innego ubezpieczyciela i u nich nie ma problemu z tego typu sprawami. Proszę o poradę co w powyższej sytuacji zrobić? Czy ktoś miał podobne doświadczenia i jak przebiegła droga uzyskania odszkodowania? Pozdrawiam serdecznie Piotr
Jest jeszcze ciekawy artykuł
Odpowiedzialność rolnika za szkodę wyrządzoną przez psa
Zgodnie z fragmentem
"Obecnie obowiązująca ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych znacznie zatem rozszerzyła zakres odpowiedzialności ubezpieczyciela, obejmując szkody związane już z samym posiadaniem gospodarstwa, a nie tylko z jego prowadzeniem."
znalazłem powyższą ustawę i w Rozdz 1 Art 4 punkt 2 wyraźnie pisze :
"2) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej rolników z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego, zwane dalej „ubezpieczeniem OC rolników”
Dzwoniłem do innego ubezpieczyciela i u nich nie ma problemu z tego typu sprawami. Proszę o poradę co w powyższej sytuacji zrobić? Czy ktoś miał podobne doświadczenia i jak przebiegła droga uzyskania odszkodowania? Pozdrawiam serdecznie Piotr