kolizja

• Autor wątku Autor wątku 1iwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1iwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam pytanie? 5-letnie dziecko wbiegło pod tylnie koło samochodu, była policja spisali protokół mama dostała mandat za niepilnowanie dziecka. teraz mój ubezpieczyciel chce zabrac mi zniżkę za bezszkodowośc i wypłacic odszkodowanie temu dziecku<czy ma prawo zabrac zniżke jeżeli wypadek był z winy dziecka

Według mnie tak,

Dziecku poniżej 13 lat winy przypisać nie mozna, więc ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie z oc pojazdu za szkodę jaka poniosło dziecko.

Konsekwencją jest zwyżka za oc

[cytat="hexa"]Według mnie tak,

Dziecku poniżej 13 lat winy przypisać nie mozna, więc ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie z oc pojazdu za szkodę jaka poniosło dziecko.

Konsekwencją jest zwyżka za oc[/cytat]
Wg mnie jest to lekko mówiąc dziwne, dlaczego kierowca ma ponosić jakiekolwiek konsekwencje niedopilnowania dziecka przez rodzica, gdzie rodzic poczuwał się do swojej winy przyjmując MKK, jak ma się do tej sytuacji art. 427 KC??

A moze (uwaga, wlaczyl mi sie kombinator) wymusic na Ubezpieczycielu aby sciagnal regresem kase od matki (skoro ona jest winna niedopilnowania)?

[cytat="drzemik"]A moze (uwaga, wlaczyl mi sie kombinator) wymusic na Ubezpieczycielu aby sciagnal regresem kase od matki (skoro ona jest winna niedopilnowania)?[/cytat]

Skoro ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie to za Twoją zgodą - "sprawca" musi potwierdzić fakt zaistnienia szkody. A sprawcą zgodnie z powyższym opisem jest matka (przyjęła mandat, przyznała się do winy)

Wymusic rgres? W jaki sposób? Przywrócenie zniżek skutkuje po pełnej spłacie regresu - na ogół trwa to ponad 2 lata - IMHO zabieg bezskuteczny

[cytat="JBrushi"][cytat="drzemik"]A moze (uwaga, wlaczyl mi sie kombinator) wymusic na Ubezpieczycielu aby sciagnal regresem kase od matki (skoro ona jest winna niedopilnowania)?[/cytat]

Skoro ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie to za Twoją zgodą - "sprawca" musi potwierdzić fakt zaistnienia szkody. A sprawcą zgodnie z powyższym opisem jest matka (przyjęła mandat, przyznała się do winy)

Wymusic rgres? W jaki sposób? Przywrócenie zniżek skutkuje po pełnej spłacie regresu - na ogół trwa to ponad 2 lata - IMHO zabieg bezskuteczny[/cytat]
Oki :) tylko od kogo później ubezpieczony ma domagać się zwrotu większych kosztów OC w wyniku utraty zniżek :?:

Chwila chwila...

JBrushi: chyba sie pogubiles w tym kto jest kto w tej sprawie.

Sa tu 3 osoby:
- kierowca - uznany za niewinnego
- matka - uznana za winna (dostala nawet mandat)
- dziecko - ofiara

Na jakiej podstawie ma nastapic wyplata odszkodowania z OC kierowcy skoro jest niewinny?

Jak juz to z OC matki (ktorego pewnie nie ma), co byloby zupelnym absurdem, bo wyplata byla by od matki do matki. :)

drzemik - mam wątpliwości co do czytania ze zrozumieniem 8) o którym "wspominasz" w podpisie - a cóż ja innego napisałem?

[cytat:2zj943l4]
A sprawcą zgodnie z powyższym opisem jest matka (przyjęła mandat, przyznała się do winy)
[/cytat:2zj943l4]

[cytat="1iwa"]mam pytanie? 5-letnie dziecko wbiegło pod tylnie koło samochodu, była policja spisali protokół mama dostała mandat za niepilnowanie dziecka. teraz mój ubezpieczyciel chce zabrac mi zniżkę za bezszkodowośc i wypłacic odszkodowanie temu dziecku<czy ma prawo zabrac zniżke jeżeli wypadek był z winy dziecka[/cytat]No halo! Przeczytaj jeszcze raz i uwaznie!

[cytat="pysiek82"]Oki :) tylko od kogo później ubezpieczony ma domagać się zwrotu większych kosztów OC w wyniku utraty zniżek :?:[/cytat]

Nie bardzo potrafię zrozumieć dlaczego pozwolił zlikwidować szkodę ze swojej polisy - dobra wola?

[cytat="JBrushi"][cytat="pysiek82"]Oki :) tylko od kogo później ubezpieczony ma domagać się zwrotu większych kosztów OC w wyniku utraty zniżek :?:[/cytat]

Nie bardzo potrafię zrozumieć dlaczego pozwolił zlikwidować szkodę ze swojej polisy - dobra wola?[/cytat]

Dziwne jest dlaczego w ogóle towarzystwo chce wypłacić odszkodowanie z polisy OC skoro kierowca nie ponosi winy za zdarzenie.

Wyjaśniam ponownie,

Dziecku winy przypisać nie można - art. 426 KC
Kierowca zawsze odpowieda na zasadzie ryzyka wobec pieszych - art. 436 kc - zasada ryzyka oznacza, że ma z góry narzuconą odpowiedzialność (nie mylić z winą) za wszelkie szkody u pieszego. Od tej odpowiedzialności może się uwolnić, tylko wtedy gdy wykażde że
- szkoda powstała wskute wyłącznej winy poszkodowanego (dziecku jednak winy nie można przypisać)
- siły wyższej (nie ma zastosowania w tej sprawie)
- osoby, za którą nie ponosi odpowiedzialności (matka nie jest tu sprawczynią szkody tylko niedopilnowania dziecka)

Więc
- dziecku przysługuje roszczenie z OC kierowcy - może być zastosowane tzw. przyczynienie za wtargnięvcie na jezdnię
- kierowca traci znizki z OC ponieważ wypłacono odszkodowanie - dziecki nie było winne
- kierowca może się ubiegać o odszkodowanie za uszkodzony samochód od rodziców dziecka
- kierowca może się ubiegać od rodziców o zwrot równowartości utraconych zniżek

Może to trochę rozjaśniło.

[lex:s5z9p34d]Art. 435. § 1. Prowadzący na własny rachunek przedsiębiorstwo lub zakład wprawiany w ruch za pomocą sił przyrody (pary, gazu, elektryczności, paliw płynnych itp.) ponosi odpowiedzialność za szkodę na osobie lub mieniu, wyrządzoną komukolwiek przez ruch przedsiębiorstwa lub zakładu, chyba że szkoda nastąpiła wskutek siły wyższej albo wyłącznie z winy poszkodowanego lub osoby trzeciej, za którą nie ponosi odpowiedzialności.
§ 2. Przepis powyższy stosuje się odpowiednio do przedsiębiorstw lub zakładów wytwarzających środki wybuchowe albo posługujących się takimi środkami.
Art. 436. § 1. Odpowiedzialność przewidzianą w artykule poprzedzającym ponosi również samoistny posiadacz mechanicznego środka komunikacji poruszanego za pomocą sił przyrody. Jednakże gdy posiadacz samoistny oddał środek komunikacji w posiadanie zależne, odpowiedzialność ponosi posiadacz zależny.
§ 2. W razie zderzenia się mechanicznych środków komunikacji poruszanych za pomocą sił przyrody wymienione osoby mogą wzajemnie żądać naprawienia poniesionych szkód tylko na zasadach ogólnych. Również tylko na zasadach ogólnych osoby te są odpowiedzialne za szkody wyrządzone tym, których przewożą z grzeczności.[/lex:s5z9p34d]
Fakt jest art.436 ale jest również art 425, w którym jest wyłączenie odpowiedzialności w przypadku winy poszkodowanego lub osoby trzeciej. Dziecko odpada ale wg Policji wine ponosi wyłącznie matka więc raczej nie ma podstaw do obciążania polisy OC kierowcy.

[cytat="pysiek82"]
Przepis prawny:
Fakt jest art.436 ale jest również art 425, w którym jest wyłączenie odpowiedzialności w przypadku winy poszkodowanego lub osoby trzeciej. Dziecko odpada ale wg Policji wine ponosi wyłącznie matka więc raczej nie ma podstaw do obciążania polisy OC kierowcy.[/cytat]

Ale rodzice - matka - nie ponosi winy za spowodowanie wypadku, tylko za niedopilnowanie dziecka. To już coś innego.

witam właśnie dostałam pismo że już wypłacono odszkodowanie z mojej polisy i będzie to miało wpływ nazniżkę za bezszkodowośc bez mojej wiedzy zero wyjaśnień nnniiicccc o co chodzi?????

a no oto chodzi że teraz trzeba wystąpić moim zdaniem przeciwko matce z pow cywilnego o zwrot utraconej zniżki lub nadanej zwyżlki przez tow ubezp.

Powrót