*** - kolosalne odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku antek98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak przeczytałem. Powiem Ci, że podobnie było z Windowsami i firmą reprezentującą Microsoft z Gdańska. Robiła nalot, rekwirowała, a potem dogadała się z gościem (dość duża firma), że zakupi od nich pełne pakiety oprogramowania, a oni nie złożą zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Sprzedali za kupę kasy oprogramowanie, a policjanci zostali z rękami w nocniku musieli im sprzęt oddać grzeczniutko, aby nie było smrodu.
Potem po rozmowach i kategorycznej odmowy asysty w innych sprawach firma zaczęła współpracować z Policją, bo dla nich to 100% wykrywalność.
Więc dopóki firma nie złoży zawiadomienia, to na temat tych rogramów Policja ma związane ręce, no może znaleźć najwyżej jakąś pedofilię w kompie, a to już z urzędu.

Powiedz mi w jaki sposób policja zrobiła nalot bez zgłoszenia popełnienia przestępstwa? Lege Artis Service poszło do komendanta i poprosiło go, aby wypożyczył kilku chłopaków?

obser napisał:
Tak przeczytałem. ...
To przeczytaj jeszcze raz wolniej i więcej się przyłóż do zrozumienia tekstu pisanego i nie zmieniaj tematu wątku.

Nalot zrobiła na zgłoszenie o możliwości popełnienia przestępstwa, a teraz dopiero dojdą po materiałach zabezpieczonych, czy to przestępstwo zaistniało. słowo klucz "możliwość".

Słabe tłumaczenie że kupując na Alliexpres nie było wiedzy iż to podróba jest .

No ja też mam problemy bo wystawiłem na OLX VCDS fizycznie go nawet nie mając, chciałem sobie z handlarzy pozartować i wypisywalem do nich ze mam taniej itd a dzwonił do mnie policjant że mam wezwanie na przesłuchanie jako świadek o to ogłoszenie i narazenie firmy6 Adako na szkody 2260 zł i co ja mam teraz zrobić ...

Mówić prawdę i tylko prawdę, niczego nie ukrywając.

No właśnie to wiem ciekawe jak się zakończy ta sprawa więcej stresu niż to wszystko warte

nic nie mówić do niczego się nie przyznawać bo ze świadka w 15 minut będziesz podejrzanym
policja nie wie nic ponad to co sam im powiesz
polecam wyrok SN II KK 17/08

szukam tego wyroku ale nigdzie znalezc nie moge :(

Witam,
czy możesz napisać na jakim teraz etapie jest Twoja sprawa?

Nie wiem, od przesłuchania w maju cisza, mam nadzieję że tak zostanie

a ja mam zupełnie inne doświadczenia, miałem przesłuchanie w styczniu, też była cisza do czerwca a później stawiania zarzutów . Okazało się ze czekali na jakąś opinię biegłego tylko. Chciałem się dogdać ale gość z tego Lege mi powiedział, ze za dlugo czekałem i teraz to koszty tego wszystkiego znacznie wzrosly bo oni jakieś pisma czy wnioski tam składali . Udało się ugodą zakończyć ale mogłem to taniej załatwić jakbym wcześniej zadzwonił.

Byłem w identycznej sytuacji i teraz mogę napisać z doświadczenia osobistego. Po pierwsze: nie iść na przesłuchanie bez adwokata.

Całość mnie kosztowała ok 20 tys. Mogło być dużo gorzej ale na moje szczęście postawili złe zarzuty bo mogli dopisać jeszcze parę artykułów. Poszedłem na ugodę z prokuraturą i skończyło się warunkowym umorzeniem postępowania z obowiązkiem naprawienia szkody. Też miałem kilka urządzeń a zapłaciłem tylko tak jakby za jedno. Dodam że sprawa nie dotyczy sprzętu, a oprogramowania którego nie znaleźli na żadnym komputerze ale dołączone było do zestawu.

Nie idźcie z nimi na żadnego ugody. Ode mnie wołali 200 tys. Niedługo czeka mnie zwrot sprzętu. Sprawa z 2015 roku więc długa droga przed wami. Przede wszystkim nie załamujcie się. Stresu było dużo. Jest to nauka pokory na przyszłość i żeby nie łasić się na łatwą kasę bo prawdę mówiąc sprzedaż parę tych urządzeń i co zarobisz 1 tys? Za dużo jest do stracenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót