komisje penitencjarna

• Autor wątku Autor wątku kasiula88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
wychowawca proponuje komisji IPO, ale ona nie musi się zgodzić ( w zakładach których ja byłem pensjonariuszem, nie słyszałem o takim przypadku)...:tuptup:

Recedes napisał:
Zasada jest taka, że skazany powinien odbywać karę w zk (nie dotyczy to aś) właściwym dla jego podgrupy klasyfikacyjnej, położonym możliwie najbliżej jego miejsca zamieszkania. .

Jego miejsce zamieszkania to Gdańsk, tam też pracował i studiował, dostał grupę P2 wiec najbliżej z tego co wiem to ZK Gdańsk przeróbka a oni powiedzieli ze wyślą go gdzie w Polskę. Wiec chyba coś jest nie tak:(

z gdańska przewożą do: grudziądza (na 10) do potulic, zawsze osadzony może pisać o przeniesienie bliżej miejsca zamieszkania (do 100km), decyzje komisji penitencjarnych nie zawsze są słuszne!:o

Najbliżej dla P-2 faktycznie jest Przeróbka lub Ustka. Jeżeli są przeludnione może być coś dalej.

No więc na własnej skórze mój R się przekonał że nie warto pisać skarg na komisje penitencjarną. Na pierwszej komisji nie chcieli mu przyznać programu i cały czas odmawiali i zbywali kiedy prosił o to. Napisał wiec skargę do sądu, w środę miał 2 komisje w końcu przyznali mu program ale odrazu po komisji przewieźli do innego AŚ w Bydgoszczy.Siedzi w celi z jakimiś osiłkami którzy krzywo na niego patrzą kiedy książkę czyta. Dzwonić może raz w tygodniu. Powiedział że tam czas zatrzymał się 20 lat temu. A dziś mieliśmy się zobaczyć ;/ W ogóle czy mogą go tak rzucać po różnych AŚ kiedy czeka już na transport do ZK?

josefine napisał:
No więc na własnej skórze mój R się przekonał że nie warto pisać skarg na komisje penitencjarną. Na pierwszej komisji nie chcieli mu przyznać programu i cały czas odmawiali i zbywali kiedy prosił o to. Napisał wiec skargę do sądu, w środę miał 2 komisje w końcu przyznali mu program ale odrazu po komisji przewieźli do innego AŚ w Bydgoszczy.Siedzi w celi z jakimiś osiłkami którzy krzywo na niego patrzą kiedy książkę czyta. Dzwonić może raz w tygodniu. Powiedział że tam czas zatrzymał się 20 lat temu. A dziś mieliśmy się zobaczyć ;/ W ogóle czy mogą go tak rzucać po różnych AŚ kiedy czeka już na transport do ZK?
Myślę że niepotrzebnie kojarzysz ten transport z odwetem. Naprawdę, nie jest tak, że wywozi się skazanego bo się ktoś chce zemścić- nie ma takiej możliwości. Wbrew pozorom skarga była zasadna i Komisja Penitencjarna nie miała wyboru. W szanujących się jednostkach ten wychowek dostał by jeszcze niezłą burę. Pewnie przeróbka jest przeludniona i docelową jednostką będzie Bydgoszcz- Fordon. Tam mu opracują ten program i wszystko będzie ok.

Okręg bydgoski ma dużeo jednostek typu półotwartego dla mężczyzn. Może jeszsze "wylądować" w : OZ Potulice, OZ Strzelewo, Zk Grudziądz i ZK Włocławek.

Powrót