Komorni i alimenty

• Autor wątku Autor wątku mona1225
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mona1225

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam takie pytanie, ojciec dziecka chce do mnie wrócić toczy się sprawa egzekucyjna u komornika w sprawie alimentów, czy można płacić alimenty bez komornika i w jaki sposób można to załatwić ?

Jeśli chodzi Pani o to, aby ojciec Pani dziecka wspierał Pani dziecko, nie mając na karku komornika to owszem jest taka możliwość, Pani jako prawny opiekun swojego dziecka, które to dziecko jest w tej sprawie wierzycielem, ale reprezentowany przez Panią występując w jego mieniu może Pani złożyć wniosek u komornika o zawieszenie egzekucji komorniczej. Wówczas komornik jest związany tym wnioskiem i zawiesi to postępowanie egzekucyjne, nie mylić przy tym z umorzeniem, to tak jakby powiedzieć, że się zrzeka tych pieniędzy. Dlatego najlepiej jest zawiesić egzekucję, ale z tym ostrożnie, bo ojciec tego dziecka zawsze może zmienić zdanie, a Pani pozostanie z problemem wychowania dziecka sama.

No to ekspercie opisz jak według Ciebie wygląda takie postępowanie, skoro niemal wszystko co ktokolwiek napisze okazuje się dla Ciebie 1 wielką bzdurą, chyba zaczniesz sama w tych wątkach odpowiadać:)

Ostatnia edycja:
aliex napisał:
skoro niemal wszystko co ktokolwiek napisze okazuje się dla Ciebie 1 wielką bzdurą
I kolejny kuriozalny wniosek.

Moja rola na tym forum, m.in. polega na korygowaniu odpowiedzi udzielanych przez innych. Co właśnie czynię. Sama zaś, na większość zadawanych tutaj pytań udzieliłam już odpowiedzi wielokroć. Zawsze można ich poszukać.
Pana zaś odpowiedź, jest generalnie poprawna (choć moim zdaniem, z lekkim przerostem formy nad treścią, ale to kwestia gustu), niestety szczegół na który zwróciłam uwagę, może bardzo niebezpiecznie wprowadzać w błąd, dlatego daje Panu szansę go poprawić.

Aha w tym sensie, rozumiem, w związku z powyższym wycofuję swoje słowa. Może mnie Pani źle zrozumiała, chciałem jedynie wyjaśnić koleżance, że w praktyce, jeśli raz się zawiesi postępowanie w sprawie alimentów, to potem dłużnik alimentacyjny czuje się bezkarny, dlatego z tym ostrożnie:)

aliex napisał:
chciałem jedynie wyjaśnić koleżance, że w praktyce, jeśli raz się zawiesi postępowanie w sprawie alimentów, to potem dłużnik alimentacyjny czuje się bezkarny
Nic takiego nie wynika z Pana wypowiedzi.

No dobrze, trochę poczytałam na różnych stronach internetowych że jeżeli spiszemy umowę alimentacyjną przez notariusza to nie będzie potem problemu w razie nie zgody miedzy nami wznowić postępowanie egzekucyjne u komornika, teraz to ja już nie wiem czy jest to prawdą czy nie. Umorzenie następuje dopiero po roku czasu od odstąpienia od egzekucji komorniczej. Nie lepiej bedzie jak dłużnik zapłaci zaległe alimenty do komornika i z dniem wpłynięcia pieniedzy zgłosić do komornika o zatrzymaniu egzekucji ?

Nie zapomnij jeszcze o tym, że dłużnik będzie musiał zapłacić opłatę opłatę egzekucyjną przy umorzeniu.

wiec mamy sporządzać tą umowę u notariusza ?
prócz zadłużenia tzw koszty komornicze

No tak, opłata - wynagrodzenie komornika.
Należne mu zgodnie z ustawą.

no dobrze dziękuje bardzo za odpowiedz :)

Powrót