Komornicy i bank umywają rece a rachunek 18 dni po spłacie nadal zajety

• Autor wątku Autor wątku saviolinho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saviolinho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Miałem dług przez co komornik z Poznania zajął mi rachunek pod sygnaturą Km 1067. Dług został przekazany komornikowi z Wrocławia. 2 sierpnia, rowno 18 dni temu został w całości spłacony i komornik z Wrocławia napisał pismo z prosba do banku o zdjęcie zajecia rachunku lecz o sygnaturze Km 2697 gdyz u niego sprawa widniała pod taka sygnatura. I od tamtego momentu zostaje szału. Bank nie chce odblokowac konta gdyz roznia sie sygnatury zajecia oraz umorzenia zajecia. Komornik początkowy z Poznania umywa rece gdyz Komornik ktory przejal po nim sprawe powinien tym sie zajac. Ten co przejął z kolei twierdzi ze on zrobił wszystko dobrze w dodatku jego asystenka ktora odbiera telefon jest mega chamska, wredna i nie chce ze mna rozmawiać.

Bank wysłał mi taka wiadomosc na zlozenie u nich zapytania w tej sprawie:"Dzień dobry,

z przykrością informuję, że nie otrzymaliśmy zawiadomienia o uchyleniu zajęcia egzekucyjnego Km 1067 i w związku z tym nie została anulowana blokada na rachunku bankowym.
Po otrzymaniu przez Bank zawiadomienia o uchyleniu zajęcia egzekucyjnego wystawionego przez organ egzekucyjny, zostanie bezzwłocznie odblokowany rachunek bankowy.
Natomiast wpłynęło do banku zawiadomienie o umorzeniu zajęcia o sygn Km 2697. Bank nie jest w posiadaniu zajęcia o tej syganturze, jak również informacji o przejęciu egzkucji zajęcia o sygn.Km 1067/18.

Dziękuję za kontakt z mBankiem."

Komornik drugi z wrocławia powiedział mi ze musze sie zgłosic do komornika początkowego bo on zajal rachunek o takiej sygnaturze to on powinien go odblokowac(mimo ze on nawet nie ma informacji czy ja spłaciłem bo juz siw tym nie zajmue) wiec postanowiłem mu napisac email. Gdy mu opisałem sprawe otrzymałem nastepujaca odpowiedz :

"Witam

Komornik który przejął sprawę i zakończył jest zobowiązany do uchylenia rachunku bankowego.

Proszę o kontakt z kancelarią komornika ...

Komornik ma dyżur w poniedziałek w godz 10:00 - 12:00 lub 14:00 - 16:00

Ma obowiązek Pana przyjąć

Z Poważaniem"

Moje pytanie brzmi co moge dalej zrobic? Kto jest winny? Kazdy umywa rece a ja jestem poszkodowany od 18 dni rachunek zajety bez srodkow do zycia powoli mimo ze wszystko spłacone. Boli mnie to strasznie. Plus czy jezeli dalej bede tak odsyłany od jednego do drugiego czy moge wykonac jakies kroki prawne, odszkodowanie albo coś?

Nie znam sie, jestem zielony, prosze o pomoc.

Pozdrawiam, milej nocy zycze.

Komornik który przekazał sprawę do innego komornika, nie może już dokonywać żadnych czynności w tej sprawie. Komornik przejmujący winien zawiadomić mBank pisemnie pocztą albo drogą elektroniczna w systemie Ognivo, że obie sygnatury to ta sama sprawa. To wystarczy.

Czy komornik który przejął sprawę wydał postanowienie o zakończeniu postępowania egzekucyjnego przez spłatę ?

Ostatnia edycja:
Ja takiego postanowienia nie otrzymałem. Dostałem tylko informacje ze informacje przekazał elektronicznie do mbanku z prosba o umorzenie zajecia rachunku lecz pod inna sygnaturą.

Dziekuje za odpowiedź

Komornik musi zakończyć postępowanie formalnie postanowieniem a wtedy wszystkie zajęcia uchylą się niejako również z automatu a trybie art.826 KPC. Komornik na podstawie tego art. może ci wydać odpowiednie zaświadczenie że sprawa KM xxx poprzedniego komornika a kontynuowana pod sygnaturą KM yyy została zakończona. Takim zaświadczeniem można się posłużyć w banku.

Dziekuje Ci bardzo, jutro do nich dzwonie i przedstawiam sytuacje

Powrót