komornik a alimenty na dziecko

• Autor wątku Autor wątku korapio2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korapio2009

Użytkownik
Odpowiedzi
143
dostałam zajecie wierzytelnosci z rachunku bankowego od komornika
tam wpływa 380 zł alimentów na syna czy komornik to zabierze?

Raczej nie gdyż są to pieniądze raz że z alimentów dla dziecka a dwa że jest to mała stosownie mała kwota.

Ewentualnie można iść do kancelarii komornika i przedstawić odpowiednie dokumenty które potwierdzą fakt że to alimenty na dziecko, albo szybko zmieniać konto tzn. założyć w innym banku.

xx12345
na tym forum nie udziela się wskazówek jak oszukiwac Państwo.

Ostatnia edycja:
konta nie moge zmienic bo nie mam kontaktu z ojcem dziecka od 8 lat

ja nikogo nie chce oszukac te 380zł to jest jedyne pieniadze jakie mam na siebie i dziecko

krysmay, nie miałem złych zamiarów poprostu rozumiem kobietę w takiej sytuacji.

Proponuję zrobić tak jak pisałem, iść do komornika i porozmawiać ewentualnie przedstawić stosowne dokumenty jeśli komornik wyrazi taka chęć by się z nimi zapoznać.
A jak nie to można tylko ewentualnie czekam czy zabierze czy nie.

Z drugiej strony komornik nie wie za co są te pieniądze skoro są przelewane od osoby prywatnej, no chyba że wpisuje w tytule przelewu "alimenty itd itp." ale wiadomo że wpisać w tytule można dosłownie wszystko. Więc dlatego przedstawienie dokumentów może uratować sytuację.

A to są alimenty z wyroku Sądowego czy ojciec dziecka przelewa dobrowolnie bez zadnego wyroku?

Ostatnia edycja:
jest wpisane alimenty
a z dokumentów to mam tylko wyrok sadu orozwodzie i tam zasadzili 380 zł

I właśnie o takiego typu dokumenty mi chodziło, w razie wizyty u komornika warto pokazać ten wyrok żeby udowodnić że to są na prawde alimenty

i da to cos? nie mam pracy rodzice pomagaja

Myślę że warto spróbować, w sumie napewno na gorzej się nie zmieni sytuacja. A napewno komornik zna to konto bankowe? bo mogła tylko przyjść informacja że będzie niby szukał po kontach bankowych, samochdów, mieszkań itd.
No i też zależy jak dużą sumę ma do ściągnięcia, bo mówiąc szczerze to czasem komornicy tylko sprawdzają czy ktoś pracuje a dalej mają w nosie oczywiście na to nie ma regóły bo wszystko zależy od kwoty do ściągnięcia, samego komornika jaki jest uparty i ile będzie miał z tej egzekucji komorniczej dla siebie.

na pismie jest moj numer konta a zajecie jest na ok 100tys

Powrót