komornik a alimenty

• Autor wątku Autor wątku dorseb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorseb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
witam
mam problem
mam zasadzone alimenty na dzieci ,wyrok sadu wyraznie mowi jest w nim napisane ze alimenty maja byc do 10 kazdego miesiaca z gory,maz nie palcil wiec podalam do komornika
maz kazdego 1-wszego ma wyplate ,pracuje w firmie panstwowej nie ma zadnych poslizgow co do wyplaty zawsze sa 1-wszego
alimenty ma zalegle co tez ma komornik wyegzekwowac
i pojawjaja sie problemy ,nie wiem czy tak moze byc nikt nie stosuje sie do tytulu wykonawczego sadu
komornik mi powiedzial ze to jemu ma zaklad pracy przelac alimenty do 10-tego(ale to nie komornik dostal wyrok tylko ja)wiec o co chodzi
najpiewr zakald pracy sobie przedluzyl wyplate kwoty tlumaczac sie ze to 1-wszy raz ze pozniej beda szybciej,teraz komrnik tlumaczy sie ze do 10-zaklda ma przelac jemu pieniadze a on ma na to jeszcze 4 dni
czy tak byc powinno???
wiec po co sad wydaje wyrok jak kazdy go olewa i kazdy uklada go pod siebie .skoro jak wol widnieje ze do moich rak ma placic do 10
prosze o pomoc bo juz sama nie wiem czy to jest tak bo byc powinno czy ktos olewa cala sprawe i tyle

Lepiej byłoby, gdybyś zaniosła wyrok z klauzulą wykonalności bezpośrednio do zakładu pracy. Wtedy alimenty nie przechodziłyby jeszcze dodatkowo przez konto komornika.
Nikt nic nie olewa, wszystko jest zgodne z prawem.

no tak
ale wtedy jak mam wyegzekowac zalegla kwote
stad ten komornik i myslalam ze to szybko bedzie a tu masz
czyi mam rozumiec ze wyrok sadu ktory ja mam nie ma zadnego znaczenia?chodzi mi o ta date ,,do 10-tego kazdego miesiaca''-nie ma co liczyc na to?

Wszystko trochę trwa, najpierw zakład do komornika a później komornik do Ciebie. Znam sytuację że kobieta ma alimenty do 10-go każdego miesiąca a dostaję około 20.

a jak juz wszystko jest u komornika? to co moge to jakos zaiwesic rozlozyc ?zeby nie bylo ze znowu bede bez kasy nie wiadomo ile;/

marta_kol napisał:
Wszystko trochę trwa, najpierw zakład do komornika a później komornik do Ciebie. Znam sytuację że kobieta ma alimenty do 10-go każdego miesiąca a dostaję około 20.

to jakies nienormalne u nas to wszystko .nie licza sie dzieci dla ktorych jest ta kasa na jedzienie i tp.tylko aby kazdy zarobil i mial jak njadluzej na swoim koncie
wczoraj dostalam i to nie pelna kwote bo komornik wziala sobie na oplaty ,z czego wiem ze na oplaty tez dostal ,to czemu jeszcze z pieniedzy dla dzieici bierze?o co tu moderacja, chodzi???:mad:

Ta różnica której nie dostałaś Ci nie przepadnie. Komornik zabiera ile może i od tego potrąca też swój procent. Nie ma się co denerwować bo z tym nie wygrasz. Tak już jest.

Powrót