Komornik a alimenty

• Autor wątku Autor wątku pawlo435
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo435

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Mój ojciec ma emeryturę w wysokości ok. 2800 zł z czego 800 ściąga mu komornik za niespłacenie kredytu. Czy jest taka możliwość żeby część z tego co bierze komornik trafiało do mnie i do siostry jako alimenty? Dodam że ja mam 18 lat i nie pracuję lecz chodzę do szkoły a siostra ma 20 lat i będzie szła na studia a teraz pracuje. Powiedzmy że komornik ściągnie mu te 800zł a np. 200 trafi do nas a reszta do komornika

Podstawowe pytanie, alimenty zostały zasądzone przez Sąd ?

właśnie chce się dowiedzieć czy istnieje taka możliwość bo jeszcze nic nie robiłem w tym kierunku

To wygląda tak że ojciec czasem zrobi zakupy ale nie daje mi żadnej kasy na moje potrzeby na jakieś ciuchy czy coś

Nawet na książki do szkoły mi nie daje

Z tego co napisałeś na początku wynika, że chcesz, aby 800 zł, które zajmuje bank jako ratę kredytu podzielić jeszcze między Ciebie, który studiujesz i Twoją siostrę. Niestety nie ma takiej możliwości. Jeżeli chcesz jakiekolwiek alimenty to musisz wytoczyć Twojemu ojcu powództwo, czyli złożyć pismo w sądzie nazywane pozwem sądowym, w którym określisz swoje potrzeby. Tak samo siostra musi postąpić, to będą 2 osobne postępowania sądowe w sądzie rodzinnym i nieletnich. Ojciec ma emeryturę w wysokości 2800 - brutto, czy netto? Jeśli netto to: 2800 - 800 zł, pozostaje 2 000 zł, trzeba podliczyć ile potrzebuje na życie i opłaty, chociaż mogę powiedzieć, że sądy nawet przy zarobkach 1600 zł netto zasądzają alimenty w kwocie 600 zł, czyli po 300 zł na 1 dziecko lub na 1 osobę. Trzeba tutaj przy tej okazji wskazać, że sąd bierze pod uwagę możliwości zarobkowe, a nie to ile faktycznie osoba zobowiązana do łożenia alimentów zarabia w tym przypadku Twój ojciec. W tym przypadku jest emerytura, a emerytura to nie jest coś zmiennego, co może jeszcze pójść w górę, a co najwyżej w dół, także uważam, że sąd zasądziłby alimenty, nie duże, ale jakieś minimum otrzymałbyś wraz z siostrą. Kiedyś kwota alimentów to było 185 zł, dzisiaj się realia zmieniły i są to kwoty już większe, ale jednak średnia to jest te 300 - 400 zł.

Napisałeś, że chodzisz to szkoły, sąd się będzie pytał, czy to jest szkoła stacjonarna, czy niestacjonarna i jakie z tego tytułu ponosisz koszty + Twoje koszty utrzymania i to wszystko razem będzie stanowić o kwocie alimentów dla Ciebie osobno i dla Twojej siostry osobno.

Napisałeś, że książki Ci ojciec nawet nie kupuje, Sądy nie lubią takiej postawy zobowiązanych do alimentacji, chyba, że na prawdę gościu "mieszka pod mostem" i nie osiąga żadnych dochodów, to alimentów nie dostaniesz, bo z czego? Ale przy tej sumie co napisałeś, uważam, że dostałbyś jakieś alimenty.

Powrót