Komornik a auto

• Autor wątku Autor wątku Sylwioszkar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sylwioszkar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, proszę o pomoc, bo nie wiem co robić:(
Otóż 4 lata temu wzięłam dwa kredyty + chwilówkę dla "koleżanki" na łączną kwotę ponad 50 tyś ( w tej chwili na pewno dużo więcej) a ona zobowiązała się spłacać czego nie robi do tej pory. Byłam już na policji to dosłownie poczułam się jak idiotka, bo nie udzielili mi zbytnio informacji co mogę zrobić. Ona uchyla się od odpowiedzialności, nie odpisuje na wiadomości ma to gdzieś, że przez nią mam komornika i żyję w ciągłym strachu, niepewności, odczuwam skutki najgorszej głupoty jaką popełniłam. Od pół roku mieszkam w Niemczech, niedawno udało mi się zdać prawo jazdy i kupiłam auto i tu właśnie jest problem...bo z tego względu że mam komornika, nie mogę zarejestrować samochodu na siebie, osoba od której kupiłam samochód zgłosiła już zbycie ale ja nie zgłosiłam nabycia (umowę mamy spisaną). Zdaję sobie sprawę z tego, że jak komornik zobaczy że posiadam pojazd stanie się on przedmiotem zajęcia, ale czy ma taką możliwość jak przebywam za granicą? czuję się bezsilna, chciałabym żyć normalnie jak człowiek a nie wegetować :( zależy mi na tym żeby załatwić sprawę z tą "koleżanką" jak i sprawę z samochodem. Nie mam na chwilę obecną możliwości zjechania do Pl, tutaj próbuję układac sobie życie ale cały czas ciągnie sie za mną ta sprawa z przeszłości i nie daje mi żyć :/

W jaki sposób przekazałaś jej te pieniądze?

Niestety dałam jej do ręki :/ wiem, że to bardzo komplikuje sprawę

Sylwioszkar napisał:
Od pół roku mieszkam w Niemczech, niedawno udało mi się zdać prawo jazdy i kupiłam auto i tu właśnie jest problem...bo z tego względu że mam komornika, nie mogę zarejestrować samochodu na siebie, osoba od której kupiłam samochód zgłosiła już zbycie ale ja nie zgłosiłam nabycia (umowę mamy spisaną). Zdaję sobie sprawę z tego, że jak komornik zobaczy że posiadam pojazd stanie się on przedmiotem zajęcia, ale czy ma taką możliwość jak przebywam za granicą? :/

Polski komornik nie ma uprawnień do zajęcia majątku zagranicznego. Możesz kupić i zarejestrować swobodnie auto na siebie w DE. Tak samo możesz mieć tam konto i dostawać na nie wpływy. Komornik może działać jedynie na terenie PL (chyba, że zagraniczna wypłata wpływa na polskie konto, to może zająć). O resztę możesz być spokojna.

Droga lekcja życia, późne, ale słuszne wnioski. Życzę spokoju na obczyźnie. Pozdrawiam!

Polski nie ma,
Ale od stycznia 2005 roku, na terenie UE działa Europejski Nakaz Zapłaty (implementowany w prawo krajowe art. 795 1 Kodeksu postępowania cywilnego). W prosty sposób (wniosek do sądu w PL 50 zł) można go uzyskać i złożyć do odpowiednika komornika w kraju członkowskim (a więc i Niemczech).

(Polskie) Banki robią to masowo mając zazwyczaj stałe umowy z określonymi kancelariami prawnymi w każdym kraju członkowskim.

Powrót