Komornik a część majątku

• Autor wątku Autor wątku Prawnik nr 567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prawnik nr 567

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.
Okazuje się, że moja matka ma duże długi. Jednak posiada część majątku. Dokładniej, dziadkowie przepisali połowę majątku na ciocię, siostrę mojego ojca, a drugą na ojca wraz z matką jako wspólność małżeńska. Po latach ciocia przepisała swoją połowę tylko na ojca. I w chwili obecnej ojciec posiada połowę na siebie i druga połowa należy do niego i matki jako wspólność małżeńska. Jednak tak jak wspomniałem moja matka ma długi, których nie jest w stanie spłacić, jednak nie chcemy stracić części majątku. Czy matka może zrzec się tej części, oddać to ojcu, zrezygnować w jakikolwiek inny sposób, by majątek ocalał ?

Poczytaj o skardze pauliańskiej. Skoro chcecie żeby majątek ocalał pomóżcie matce spłacić długi i niech w zamian za to daruje wam tę część majątku która posiada.

matka ma długi, których nie jest w stanie spłacić, jednak nie chcemy stracić części majątku.
Nic nie straci ojciec ani ty czy też ktoś inny. Nie odpowiadacie też za spłatę długów matki. To jej długi i ona odpowiada za ich spłatę całym posiadanym majątkiem. Nawet jak komornik zajmie i zlicytuje majątek jaki przypadnie matce po ustaniu wspólności majątkowej, to matka również nic nie traci. Spłaci jedynie swoje długi rękami komornika. A to dlatego, że prawomocne tytuły sądowe ma w 4 literach. Takie kombinowanie i ukrywanie majątku przed wierzycielami, może doprowadzić w ostateczności do odpowiedzialności karnej matki z art. 300 kk.

Czy są inne sposoby ? Bo mam wrażenie, że temat nie został wyczerpany.

Powrót