komornik a długi ze spadku

• Autor wątku Autor wątku malami456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malami456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam problem, mój ojciec odziedziczył po swojej matce dług, nie odrzucił go gdyż wcześniej nie wiedział o takiej możliwości, więc nie została przeprowadzona sprawa spadkowa. W zwiazku z tym długiem komornik zajął mu środki pieniężne z wynagrodzenia. Dług odziedziczyło również rodzeństwo. Teraz mam pytanie takie:
1 Czy jest jeszcze jakaś możliwość aby nie spłacać tego długu?
2 Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy jeśli mój ojciec spłaci ten dług ,to czy nie zostanie obciążony częścią długu którego nie spłaci któryś z rodzeństwa( przypominam, że nie było sprawy spadkowej)?
Proszę o pilną odpowiedź!

malami456 napisał:
Witam, mam problem, mój ojciec odziedziczył po swojej matce dług, nie odrzucił go gdyż wcześniej nie wiedział o takiej możliwości, więc nie została przeprowadzona sprawa spadkowa. W zwiazku z tym długiem komornik zajął mu środki pieniężne z wynagrodzenia. Dług odziedziczyło również rodzeństwo. Teraz mam pytanie takie:
2 Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy jeśli mój ojciec spłaci ten dług ,to czy nie zostanie obciążony częścią długu którego nie spłaci któryś z rodzeństwa( przypominam, że nie było sprawy spadkowej)?

Istnieje możliwość zwolnienia się od długu na podstawie KC art 117 $ i,2,3 art 118 i 119 KC .

malami456 napisał:

Gdyby wykazał, iż nei wiedział o długach pomimo zachowania należytej staranności - wysłał jakieś pisma do banków, interesował się co "zostało" po ojcu, to jest taka instytucja, ale szanse niewielkie;

Co do drugiej części to do czasu spadku spadkobiercy odpowiadają SOLIDARNIE, czyli ojciec ma spłacić wszystko, nie ma pojęcia części, ale jeśli zdąży (roszczenie się nie rpzedawni), to może dochodzić od innych pozostałej części (ponad to co zgodnie z udziałem powinien spłącić) na drodze sądowej;

Powrót