Komornik a dwóch pracodawców

• Autor wątku Autor wątku gaco763
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gaco763

Witam!
Moja sytuacja wygląda następująco. 16 lipca 2016r. kończy mi się wypowiedzenie. Mam już załatwioną pracę od 18 lipca za najniższą krajową. W tej pierwszej pracy zarabiałem średnio 2000zł na rękę. Wiem, że należy mi się odprawa z pierwszego zakładu, bo firma zatrudnia ponad 20 osób i wypowiedzenie jest z ich winy. O odprawie mówił mi nawet sam dyrektor pracy, ale mniejsza o to. Mam kilka pytań:

1. Na jaką odprawę mogę liczyć, skoro średnio zarabiałem 2000zł?
2. Czy odprawa jest wypłacana razem z wypłatą za poprzedni miesiąc czy w dwóch różnych przelewach?
3. Co się dzieje w sytuacji, gdy od razu po wypowiedzeniu znajduję od razu drugą pracę i w sierpniu będę miał na koncie dwie wypłaty od dwóch różnych pracodawców?

W nowej pracy będę miał stawkę 1850 zł brutto, więc jest to kwota, którą mam wolną od potrąceń komorniczych. To co napiszę teraz to są moje domysły. Proszę o odpowiedz na to. Zatem tak widze całą tą sytuację:
Wypłata u pierwszego pracodawcy za lipiec łączona jest z odprawą i np. dostaję ok. 3000zł na rękę, czyli połowa idzie do komornika. Z tego względu, że u nowego zarobię najniższą krajową to za 10 dni (od 18.07.2016 do końca miesiąca) zarobią ok. 650zł i te pieniądze także trafią na moje konto.

Mogę tak myśleć ?!

Powrót