Komornik, a konto w Czechach.

• Autor wątku Autor wątku majkel90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majkel90

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Czy to prawda, że zmienia się/ wchodzi nowa ustawa i na jej podstawie komornik na podstawie wyroku polskiego sądu będzie mógł zająć konto w Czechach?

Babka z windykacji od providenta. Po tym jak miękła z każdą minutą rozmowy byłem przekonany, że to sobie wymyśliła, i tak też jej powiedziałem. Jednak wolałem się upewnić ;).

Babka z windykacji powie ci wszystko aby ściągnąć kasę.

majkel90 napisał:
Babka z windykacji od providenta.
Nieprawda. Nic nie wchodzi. Coś takiego istnieje od lat - tyle że nie sprecyzowałeś o jakiego komornika chodzi.
Polski - działa tylko do składników majątkowych na terenie RP. Konto w Czechach mógłby zajać czeski komornik, lecz najpierw wierzyciel musi uzyskać europejski tytuł, "nostryfikować" to w Czechach i dopiero wówczas takie zajęcie może dojść do skutku. Na podstawie czeskich przepisów rzecz jasna.
Oczywitym jest że nikt dla 1-2 tys zł nie będzie się w to bawił, a zwłaszcza w szukanie rachunków po Europie - bo żeby zajać zagranicą to trzeba mieć konkretną wiedzę że coś do zajęcia jest. Provident finalnie sprzeda zadłuzenie. Być może znów do Ultimo, jak poprzednie pakiety (w 2013 i 2015), być może znów będzie to "sprzedaż" zamiast sprzedaży :)

Powrót