Komornik a kredyt

• Autor wątku Autor wątku BariCade
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BariCade

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
witam. od roku splacam kredyt w banku gdyz doszlismy do porozumienia i zniesli komornika. Jednak zostaly przeslane takie dokumenty. czy mozna cos z tym zrobic? czy to jest zgodne z prawem takie obciazenie. bardzo prosze o pomoc nie znam sie na tym zupelnie.. z gory dziekuje za kazda pomoc:o

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Pomoc zbędna, masz wskazane artykuły przy każdej pozycji kwotowej - wystarczy się z nimi zapoznać żeby wiedzieć czy jest zgodne z prawem.
Ty znasz pierwotne kwoty od jakich obliczono i ustalono w/w kwoty.
Jeśli uważasz, że nie - to masz również pouczenie z którego wynika termin itd

Czyli nic z tym nie moge zrobic tylko jedynie zaplacic? Gdybym wiedział co zrobic bym nie pisal tutaj. Przeczytanie mi nic nie da bo nie zrozumiem tego.. Kwota tez nie wiem dlaczego taka zostala naliczona.. Tyle ile mialem placic komonikowi bylo placone do momentu az zawarlem porozumienie z bankiem. po roku komornik przesyla to.. zalamalem sie

Jeśli mieścisz się w terminie i nie zgadasz z postanowieniem komornika to możesz stosownie do pouczenia podjąć pewne kroki.

Jak pisałem wyżej - masz wskazane na piśmie artykuły, kwoty od jakich je obliczono znasz - kalkulator jest w każdej "komórce" a ustawa o komornikach jest ogólnie dostępna.

Niestety takie mamy prawo komornicze w naszym kraju , komornik powinien mieć stałe opłaty od prowadzonej egzekucji, nie procentowe od wysokości zadłużenia. Nikt nie potrafi wytłumaczyć, czym się różni egzekucja 1000zł. od 10 000zł. Biorąc pod uwagę np. opisywany przypadek.
Następna sprawa to jeśli nie zapłacisz , to komornik wyegzekwuje te pieniące drogą egzekucji i będzie po ugodzie z wierzycielem i koło się zamyka .

Tam jest napisane 5%. A kredytu było 80 tysiecy. Przy czym 4 tysiące tak jak tam napisane jest juz "zaplacone" wiec chce jeszcze 6. Licząc ze 10 tysiecy łącznie. To wychodzi okolo 180 tysiecy. dobrze licze? Nie wiem skad taka suma. z 80 tysiecy wychodzi to co juz jej zaplacilem.. jak to wiec jest przeliczane

Rachunki się tutaj nie zgadzają, te 4515 zł stanowi 18% z kwoty 24.644 zł. Ponadto nie znamy kwot kapitału i odsetek by ocenić czy ta druga kwota 5272 zł jest prawidłowa.

oto dokumenty jakie posiadam z informacjami o kapitale i odsetkach. prosze o informacje czy sa tutaj popelnione bledy przez komornika

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wyjątkowo nieaktualne.
Samych odsetek miesięcznie było prawie 1,000 zł x 24 miesiące.

Ostatnia edycja:
niestety nie mam nic innego. Od tamtego czasu placi sie na biezaco. Potrafi ktos pomoc majac takie dokumenty. Na prawde dziekuje za kazda informacje.

Mam 7 dni piszac skarge na komornika liczy sie data stempla pocztowego czy data przyjecia listu..? Dostalem w srode ten list chce wyslac skarge we wtorek.

Nic z tym nie zrobisz. Niestety. Próbowałem na kilka sposobów. Teoretycznie możesz wystąpić do Sądu o miarkowanie kosztów. W formie skargi na czynności. Ale z tym bywa różnie. A co do AB. Sprawdź sobie czy oni tego przypadkiem nie sprzedali. Mnie wywinęli taki numer w podobnej konfiguracji. Ugoda, zawieszenie, i sprzedali Hoist

BariCade napisał:
oto dokumenty jakie posiadam z informacjami o kapitale i odsetkach. prosze o informacje czy sa tutaj popelnione bledy przez komornika
Moim zdaniem kwoty naliczone są prawidłowo.

W #8 zbyt pochopnie stwierdziłeś, że są nie prawidłowe a do przewidzenia było po postach pytającego, że w temacie "nieogrania" kwot a w tym odsetek, zaliczonych wpłat/potrąceń i nie jest na bieżąco ze stanem zaległości.
Przypomnieć warto, że bez względu na zawartą z wierzycielem ugodę komornik może i najpewniej będzie egzekwował swoje "koszty".
Nie wyłączając egzekucji z nieruchomości.

Powrót