komornik a kwota wolna?

• Autor wątku Autor wątku Kickboxer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kickboxer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam mam pytanie:
mam komornika mam zadłużenie około 3 tys zł czy jesli mam kwote wolną może mi zająć pieniądze które mi wpłyną na konto? niepracuje nigdzie,zadłużenie jest około już 3 lat chyba i mi naliczają mandaty i czy jest taka mozliwość,że jak by mi wpłynęły pieniądze na konto,to,że mógłbym je szybko przelać na inne konto np. matki czy może zrobił jakąś blokade ,że dał znak bankom cos w tym stylu i jak wpłyną pieniądze to mi je zabierze? albo zablokuje? więc jak to jest jak coś to mam konto też w getin banku ale to załozyłem je z 5 lat temu mam na minusie 500 zł i też jakiś komornik siedzi na nim z wołomina,niewiem czy to tem sam czy co.....ale to nieistotne chyba.....

Przy egzekucji z rachunku bankowego wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego są środki do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (czyli ponad 12 tys. zł)w sektorze przedsiębiorstw, ogłaszanego co miesiąc przez Główny Urząd Statystyczny.

Wszelkie wpływy na zajęte rachunki (lub rachunek) do tej kwoty są wolne od egzekucji, natomiast przewyższające tę kwotę - podlegają zajęciu. Jest to limit jednorazowy i nieodnawialny, niezależny od liczby zawartych z bankami umów.

Od września obecnego roku w związku z nowelizacją art. 54 Prawa Bankowego sytuacja dłużnika zmieni się, bo wolne od zajęcia będą środki w każdym miesiącu kalendarzowym, w którym obowiązuje zajęcie do wysokości 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę czyli 1387,50 zł (75 proc. z 1850 zł płacy minimalnej).

Jak będzie taki wniosek wierzyciela to komornik zajmie Ci rachunki bankowe, a jak na rachunku siedzi już inny komornik to będzie tzw. zbieg egzekucyjny

dobra ok. a mi w banku powiedzieli,ze to np. zalezy czy te pieniądze będą z pracy czy np. od kogoś ze ktos mi przeleje znaczy powiedzieli,ze tak moze być ale żebym dokładnie dowiedział się i zadzwonił do komornika i też chyba powiedzieli,ze to zalezy od wszystkiego.....więc jak? namieszałem im troche ale gdzieś w intnernecie wyczytałem chyba bo niepamiętam gdzie.......,że ta kwota wolna przysługuje tylko pracującym?czy to prawda? czy jest jakaś możliwość,ze zależy to np. od tego czy tam owego? znaczy chodzi mi ogólnie od mojej sytuacji? czy może np. zależeć to od sądu,który przejął moje długi?

Ostatnia edycja:
dobra ok. czyli nawet niemaprawa mi zablokować tak.?.......

Ma prawo zablokować wszystko powyżej kwoty wolnej od zajęć :)

Powrót