A
andysg
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 98
Witam. Mam pewne wątpliwości co do potrącenia przez zakład pracy 50 % dochodów na rzecz komornika . O ile kwestia zarobku jest dla mnie jasna, o tyle kwestia zasiłku L-4 jest wg mnie dyskusyjna . Otóż moja iedza nt zajęcia zasiłku L-4 to firma powinna oddać komornikowi 25 % , albo jestem w błędzie : Informowałem się w firmie telefonicznie , księgowa, że to nie tak, bo ja jestem pracownikiem (
) i że wszystko jest OK, i że nie jestem jeden, że takich "klientów" mamy w firmie ponad setkę, oraz że jakby to były alimenty, to potrącaliby mi 60 % - czyli wszystkie te informacje, które mnie mało interesują . Nie chcę tu przytaczać przepisów kodeksu, ale tu na forum gdzieś wyczytałem że powinni to obliczyć osobno. Mój przypadek - na L-4 przebywam od 6.08 .2014 Komornik pierwsze potrącenie .Tego też dnia -Komornik zawiadomił zakład pracy o tym żeby potrącano mi 50 % od zarobku . W sierpniu 2014 - otrzymałem jeszcze całą wypłatę . Wypłata za miesiąc Lipiec . We Wrześniu - otrzymałem mniej niż Komornik,o parę złotych . Zadzwoniłem do Firmy z pytaniem -odpowiedzieli , że tam wchodziły dodatki do mojej pensji, etc etc , choć po prawdzie - przepracowałem może dwie dniówki - jak pisałem od 6.go przebywam na L-4 . Ok , potrącili, -potrącili . Ale teraz otrzymuję wypłatę za mc Wrzesien . Na "pasku " / dokument gdzie wyszczególnione ile za co, etc / widnieją 3 pozycje "chorob.ZUS " i ilość "dniówek" / bo pracuję jako górnik / a' ileś tam złotych . Zupełnie jak normalny "pasek" z wypłaty . Tyle że nie ma wyszczególnionych dodatków - tylko poz jw. Zastanawia mnie jedno - Skoro jestem na zwolnieniu chorobowym - to jest to zasiłek chorobowy. A więc jakim prawem potrącają mi 50 % ? zamiast 25 % ? Wg mnie -powinni to obliczyć osobno, tzn 6 dniówek przepracowanych / dajmy na to 100 zł dniówka / daje nam 600 zł . Czyli -połowa 300 zł - dlaKomornika , tak ? Tak samo jest z dodatkami . Po 50 % . A reszta dniówek - to dniówki "chorobowe " 80 zł dniówka . Czyli pozostałe 24 dni dają nam kwotę 1920 zł . I z tej kwoty - komornik może zająć 1/ 4 czyli 480 zł . Albo się mylę ? Czyli już we Wrześniu- komornik otrzymał za dużo / bo otrzymał połowę uposażenia brutto / I teraz tak samo -potrącono mi 50 % ze świadczenia chorobowego
otychczas nie chorowałem, i nie miałem komornika, dlatego jest to dla mnie nowy temat . Z tego co zorientowałem się na Waszym Forum - to powinno być tak jak opisałem . Księgowa z firmy okazała się nadgorliwa / albo niedouczona - jak kto woli / Ba , próbowała mnie zagadać, że wszelkiego rodzaju nagrody, etc - będą dzielone z komornikiem 50 na 50 .Wiem , i nie o tym chciałem z nią rozmawiać. Zadałem jej konkretne pytanie .ona udzieliła mi konkretnej / ?!? / odpowiedzi . pytanie - czy słusznej ? Dzięki za wszelkie Info .Pozdrawiam Andy