Komornik a rozdzielczość majątkowa..

• Autor wątku Autor wątku Agull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agull

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Jeśli podobny wątek był, z góry przepraszam ale nie znalazłem takowego..
Jak ma się sprawa dłużnika , jeżeli długi zaciągnięte były przed zawarciem związku małżeńskiego około 6 lat a małżeństwo jest podparte wcześniejszym aktem prawnym podpisanym w obecności notariusza - rozdzielczością małżeńską..
Czy komornik ma prawo sięgać majątku małżonka dłużnika, jeśli w dodatku zameldowani są w różnych miejscach?

Rozdzielczość to na ekranie. Rozdzielność majątkowa to to, co powstaje w wyniku zawarcia między małżonkami umowy majątkowej.
Małżonek, jeżeli nie wyrażał zgody ani nie był współkredytobiorcą, za długi drugiego małżonka nie odpowiada. Problemem jest ustawowa wspólność majątkowa, gdyż niektóre dochody osiągane przez jednego z małżonków są dochodami wspólnymi.

Czym innym jest zajęcie ruchomości. Na ten temat na Forum istnieje dośc szczegółowy wątek - poszukać, przeczytać.

Meldunek nie ma znaczenia - co Wy wszyscy z tym meldunkiem?

Ostatnia edycja:
A czy ma znaczenie, że długi powstały, gdy byłem jeszcze w poprzednim związku małżeńskim? Nie chce przysporzyć problemów obecnej współmałżonce.

Proszę przeczytać powyższy post raz jeszcze. Czegoś Pan nie rozumie? Czego konkretnie?

Potrzebuje jasnej odpowiedzi czy komornik może zająć np. wynagrodzenie współmałżonki, która nie wiedziała o kredytach ?
I czy może zająć nieruchomości, na które mam faktury, że nie są moje a należą do małżonki ?

Przecież napisałem! Dlaczego Pan nie czyta ze zrozumieniem?!

Przeczytałem..
Dziękuję!
Dziwi mnie fakt, że komornik może zająć samochód którym czasem się poruszam a należy do żony z którą mam rozdzielność majątkową..
Cholerne to prawo..

Agull napisał:
Dziwi mnie fakt, że komornik może zająć samochód którym czasem się poruszam a należy do żony z którą mam rozdzielność majątkową..
Cholerne to prawo..
Zająć może ruchomość będącą we władaniu dłużnika. Żona wzywa wierzyciela do zwolnienia pod rygorem powództwa z art. 841 k.p.c. (termin 1 miesiąc!) i jest po temacie, nie zlicytuje a musi zwolnić od zajęcia

marian.pazdzioch napisał:
Zająć może ruchomość będącą we władaniu dłużnika.

Może się to zmienić , poczekajmy na ruch naszego rządu.
Jeśli na plus dla dłużnika , to pokarzesz DR i po zajęciu.

Zatem oby przepisy były bardziej przystępne dla szaraków jak ja... :-)

Powrót