Komornik a Ruchomość

• Autor wątku Autor wątku RemuSkm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RemuSkm

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam mam pytanie tzn
komornik zapowiedział w standardowych pismach że chce zająć ruchomości
pytanie jest takie czy jeśli dom w który jest własnością babci jak i zabudowania czytaj obora do której nie mam nawet kluczy czy muszę udowadniać bądź babcia mimo że jest prawnym właścicielem
a mogę tylko mieszkać bo inaczej nie miał bym gdzie
mieszkam z matką i mam swój pokój czy komornik może bądź ma prawo interesować się resztą domu mimo że nie jest w moim władaniu ?? i jak to przedstawić bo z tego co się na czytałem to komornicy chyba mają jakiś inny zestaw praw to że jestem zameldowany to nie znaczy że jest moje

i jak to jest z tym zajęciem mój dochód to 632 zł + plus to co uda się gdzieś dorobić nie mam nawet najniższej krajowej i też nie zawsze się uda dorobić

proszę o wyrozumiałość i nie rzucanie artykułami prawnymi to nie dla zwykłych szarych ludzi

Zajęcie ruchomości , temat setki razy omawiany.Użyj funkcji szukaj.

omawiane setki same odnośniki do regułek i paragrafów zero wytłumaczenia

Tak na szybko , komornik ma prawo zająć rzeczy które są we władaniu (używaniu) dłużnika. Jeśli owe rzeczy nie należą do dłużnika , tylko do osoby trzeciej , to musicie to udowodnić np. składając powództwo przeciwegzekucujne.

To pracujesz na część etatu? Na jaką część?

nie taki mam przyznany zasiłek za stopień niepełnosprawności

Dzięki damian xxx w końcu ktoś mi to przedstawił prostą odpowiedzią
tylko jeszcze jak to udowodnić paragony po tygodniu to się nadają do pieca

Ostatnia edycja:
Z doświadczenia wiem, że komornicy niechętnie zajmują używane rzeczy a jeśli już, to zwykle nikt ich nie kupuje na licytacji. No chyba, że masz wszystko nowiusieńkie.

chciałbym ale niestety życie trochę brutalniej mnie traktuje i czasem jak się coś rozleci to nawet na używkę niemam

JAKIE ZADŁUŻENIE ?
możesz coś wpłacać samemu ?
Teraz coś z życia , komornicy to ludzie nie bestie , jeśli zobaczy i spisze protokół (tak jak mówisz ) nic wartościowego , to prawdopodobnie wierzyciel odpuści z zajęcia ruchomości .

zadłużenie było 17 tys wzrosło do 34 tys nie wiem z kąt taka kwota a pracownik od komornika powiedział mi telefonicznie że mam miesiąc na zebranie 10 % czyli jakieś 3400
jak ja tyle nie mam w ciągu 3 miesięcy
na marginesie na którymś z tematów wyczytałem że mogę prosić od komornika kartę kosztów więc coś napisałem i wyśle mu bo mam spory kawałek na jazdę osobiście

Jeszcze jedno pytanie , gdzie byłeś jak dostałeś nakaz zapłaty z Sądu , wtedy trzeba było reagować.

od pracownika komornika otrzymałem kilka obelg i mi naubliżał a potem zapomniałem bo byłem jeszcze w innych kłopotach

a swoją drogą w końcu trzeba się ogarnąć i dorosnąć

Ostatnia edycja:
Powrót