Komornik a spadek z zagranicy

• Autor wątku Autor wątku blakmi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blakmi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich,
Staralem sie znalezc odpowiedz na moje pytanie lecz niestety poleglem. Prosze o wyrozumialosc i ewentualne odeslanie do odpowiedniego dzialu / tematu jesli taki problem byl juz poruszany.

Opis sytuacji:
Moja mama otrzymala pismo z zagranicy dokladniej z kanady iz w spadku po wujku/stryjku generalnie czlonku dalekiej rodziny otrzymała X dolarow kanadyjskich. Formy jakie moze otrzymac te pieniadze to
-przelew na konto
-przeslanie czeku
-ewentualne ulokowanie tych pieniedzy na tamtejszych lokatach

Chcielibysmy otrzymac te pieniadze jednakze jest problem z komornikiem, ktory ciazy na mojej mamie juz od jakiegos czasu. Mama go regularnie splaca (zadluzenie kredytowe) bez wiekszych problemow. Pytanie czy w momencie kiedy by chciala aby te pieniadze zostaly przelane na jej konto w banku polskim ewentualnie zagranicznym to czy komornik ich nie zajmie ? Dodatkowo czy sa jakies dodatkowe oplaty za takie cos ? Podatek czy jakies wnioski do urzedy skarbowego itp ?

Dziekuje z gory za wszelka pomoc i w razie pytan prosze je smialo zadawac, bede odpisywal najszybciej jak sie da.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
To fantastyczna wiadomość dla twojej mamy, szybciej spłaci dług i komornika. Podatek od spadków i darowizn też musi opłacić

Co w sytuacji kiedy chcielibysmy te pieniadze otrzymac tak aby komornik nie polozyl na nich swoich raczek ? Jest to mozliwe czy z racji tego, ze trzeba zaplacic podatki jest to niemozliwe ?

Nie za bardzo rozumiem to stwierdzenie @LLawyer.

Dlug jaki posiada moja mama splacany jest regularnie wedlug porozumienia jakie zawarla z bankiem oraz komornikiem. Jedyne co nas interesuje to to o czym wspomnialem czyli czy da sie te pieniadze dostac bez ingerencji komornika.

Domyśliłem się, dlatego przypomniałem, że długi się oddaje - to nie jest mini ratka dogodna dla dłużnika.
Na pewno ustalając z komornikiem/wierzycielem warunku, mowy nie było o konkretnym spadku w konkretnej kwocie.
A zmienia to postać rzeczy.

Hmm spłata zaległości ciągnie się juz chwile bo pare lat. Od nieco ponad roku / dwoch lat zaleglosci sa splace regularnie w okreslonej kwocie. O spadku dowiedzielismy sie dopiero w tamtym tygodniu z pisma ktore przyszlo do Polski.

W jakim sensie zmienia to postać rzeczy?

W takim, że wszystkie przychody poza niezbędnymi do życia w pierwszej kolejności idą na zaspokojenie długów

Świetnie zrozumialem. Czyli jezeli nie chcemy aby te pieniadze zabral komornik najlepiej bedzie je umiescic na wspomnianej kanadyjskiej lokacie czy tak ? A co ze wspomnianym czekiem ? Czy pomimo wszystko obie te formy nie beda dzialaly tak jak mysle ?

Na forum prawnym oczekujesz odpowiedzi jak uniknąć uregulowania zobowiązania ?

W zadnym wypadku, jedynie jestem ciekaw tej kwestii. Nic poza tym.

Ukrywanie majątku przed komornikiem grozi odpowiedzialnością karna, tak więc tak. Pieniądze będą ukryte, jednak jak się wyda, to nie dość, że zabiorą, to jeszcze można narazić się na odpowiedzialność

Zatajanie majątku to przestępstwo jak każde inne, próbujesz na własne ryzyko. Włamać się do sklepu też ci nikt nie zabroni, czy to mądre to już inna kwestia.

Wierzyciel wyraził zgodę na spłatę ratalną na podstawie wiedzy jaką posiadał o majątku dłużnika w danym momencie. Pojawił się teraz nowy majątek, który zmienia postać rzeczy.

Jakby ktoś ci wisiał parę setek od paru lat i nagle dostał spadek, dalej byś się z nim bawił w ratkę? Nie trzeba znajomości prawa, tylko zdrowy rozsądek.

Wspaniale. Dziekuje Wam bardzo za wyczerpujace odpowiedzi. Zrozumialem co trzeba.

Pozdrawiam

NieAndrzej napisał:
Zatajanie majątku to przestępstwo jak każde inne, próbujesz na własne ryzyko. Włamać się do sklepu też ci nikt nie zabroni, czy to mądre to już inna kwestia.

Wierzyciel wyraził zgodę na spłatę ratalną na podstawie wiedzy jaką posiadał o majątku dłużnika w danym momencie. Pojawił się teraz nowy majątek, który zmienia postać rzeczy.

Jakby ktoś ci wisiał parę setek od paru lat i nagle dostał spadek, dalej byś się z nim bawił w ratkę? Nie trzeba znajomości prawa, tylko zdrowy rozsądek.
Spłaty są realizowane, wierzyciel dzięki dłuższemu okresowi spłat zyskuje odsetki. Zgadzam się, że zmienia to postać rzeczy. Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem warto spłacić szybciej, po prostu jest to tańsza opcja. I tak w tym przypadku należy uczynić
Heugens13 napisał:
Ukrywanie majątku przed komornikiem grozi odpowiedzialnością karna, tak więc tak. Pieniądze będą ukryte, jednak jak się wyda, to nie dość, że zabiorą, to jeszcze można narazić się na odpowiedzialność
Proszę odpowiedzieć na pytanie, kto zabierze i na jakiej podstawie prawnej jeśli pieniądze pozostaną na koncie kanadyjskim? Chętnie poznam takiego magika :)
Oczywiście najrozsądniej jest spłacić ten dług pieniędzmi ze spadku, po prostu będzie taniej na ten moment gdyż bez dalszych odsetek w przyszłości. Taką opcję polecam
Heugens13 napisał:
Podatek od spadków i darowizn też musi opłacić
O formularzu SD-Z2 to pan słyszał może?

Ostatnia edycja:
Powrót