Komornik a świadczenia okresowe, należne w przyszłości

• Autor wątku Autor wątku piotrek73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam, mam nastepujący problem.
Dostałem zawiadomienie o wstrzęciu egzekucji komorniczej.Należność to 2500zł+500zł koszty adwokackie tytułem nakazu zapłaty z 2000roku. trudno... rozmumiem,że w tym wypadku przedawnienie to 10lat więc trzeba będzie zpałacić.
Niestety dochodzi do tego 4000zł ;) odsetek stąd więc moje ptanie czy jest szansa na odwołanie sie w części dotyczącej odsetek? Czy przypadkiem te odsetki to nie roszczenie o swiadczenia okresowe które przedawniają się po 3 latach?

dochodzi jeszcze 1200zł opłaty egzekucyjnej :tuptup:

kiedy była wszczęta egzekucja?
musisz mieć termin złożenia przez wierzyciela wniosku o egzekucje, albo inny przybliżony;

a kiedy dokładnie uprawomocnił się wyrok

Egzekucja wszczeta tydzien temu...

Wyrok o należność główną, odsedki do 2000r ,koszty adwokacjie,sądowe itp. uprawomocnił się w 2000roku.

Ostatnia edycja:
Chciałbym dodac ,że odsetek przed uprawomocnieniem nakazu zapłaty było najwyżej klikastet złotych - dokładnie nie wiem.
Jak więc to się liczy? Czy odsetki od prawomocnej nalażności z 2000roku przdawniają się w 2003?

Art. 125. § 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

z tego wynika, iż odsetki są należne jedynie za ostatnie 3 lata przed wnioskiem o wszczęcie egzekucji;

jednakże komornika to nie interesuje;

w pierwszej kolejności uważam, iż należy wnieść o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego w części dotyczacej odsetek od sumy należnej w okresie od x do y, tyle że wszystko zależy od tego jak roszczenie pierwotne było skonstruowane;

jeszcze jest możliwość wniesienia powództwa o ustalenie, nie wiem dokłądnie która czynność będzie prawidłowa;

poszukaj w temacie dotyczącym komornika, tam pewnie była odpowiedź;

w razie czego może koleżanka lokata na privie Ci odpowie; jej posty i posty Bedka są w 99,9% pewnikami

Czyli odsetki należą sie tylko za okres 2006-2009 ? Czy te od 2000-2006 można uznać jako przedawnione?

dopóki nie pozbawisz w tej częsci wyroku klauzuli wykonalności, to nie są przedawnione;

musisz wykonać ową czynność;

rafal_26 napisał:
należy wnieść o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego w części dotyczacej odsetek od sumy należnej w okresie od x do y

jeszcze jest możliwość wniesienia powództwa o ustalenie, nie wiem dokłądnie która czynność będzie prawidłowa;
Zdecydowanie powództwo o pozbawienie wykonalności w zakresie odsetek przedawnionych.

Dziękuje rafal_26 i Bedek.
Proszę jeszcze o poradę czy wpłacić na konto komornika nalezność główną + koszy adwokacie i czekać na rozpatrzenie powodztwa ? Co z opłatą egzekucyjną ? Komornik naliczył jej 1200zł wierzyciel wskazał egzekucje z rachunków bankowych i wynagrodzenia.Trochę dużo jak za zajęcie rachunku. Cała kwota łącznie z kwestionowanymi odsetkami to ok 7500zł.
Dodam również ,że komornik nie ma co zając ale chciałbym jednak dobrowolnie wpłacić.

Znalazłem jeszcze w sieci taką informację:
"Oprócz tych niezbędnych elementów warto do*pozwu wprowadzać wniosek o*zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego"

Czy w tym przypadku można zawiesić postępowanie egzekucyjne ?

Ostatnia edycja:
zajrzyj do tej mega dyskusji o komornikach, tam jest ze 173 strony i znajdziesz właściwą informację;

ale ja bym zapłącił kwotę x z zastrzeżeniem na co to idzie i zastrzeżeniem, że wierzytelność co do odsetek jest przedawniona;

wtedy komornik wyda Ci pokwitowanie - masz prawo go żądać, że wpłaciłeś kwotę x;

wysyłasz do wierzyciela pismo o treści równoznacznej z pozwem, dajesz mu 1 dzień na odpowiedź w przeciwnym razie wnosisz do Sądu powództwo, takiej treści:

wnosze o pozbawienie wykonalności orzeczenia sądu x zaopatrzonego przez Sąd xy w klauzulę w dniu ble, w całości, z uwagi na spłatę zobowiązania głównego i nieprzedawnionych odsetek w pozostałym zakresie podnosze, iż odsetki od dnia x do dnia y są przedawnione; dołączasz do tego zaświadczenie od komornika, przypominasz sądowi, że skutek ma taki, jak w art. 815 § 2 kpc, oczywiście jeszcze wnosisz o koszty i inne ble ble;

uzasadnienie to treśc art. 125 § 2 zd 2

równocześnie wnosisz o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego z uwagi na to, iż wyegzekwowanie nalezności ponad spłaconą kwotę pozbawi w ogóle sensu Twoje powództwo;

jak napiszesz to na wzorku, to prześlij mi treśc, a ja wprowadze poprawki

rafal_26 napisał:
wysyłasz do wierzyciela pismo o treści równoznacznej z pozwem, dajesz mu 1 dzień na odpowiedź
Wezwanie przedprocesowe.

Czasami można uniknąć w ten sposób procesu, który przecież zawsze trochę potrwa.

Powrót