Komornik a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku asta56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asta56

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Czesc
Potrzebuje pomocy a konkretnie pismo od komornika ze zajmuje moje wynagrodzenie. Pracuję na umowe zlecenie praca od poniedzialku do pt po 8 h ( co 3 miesiace jest przedłuzana) wynagrodzenie raz w miesiącu. jest to jedyne źródło utrzymania dla mnie i mojej rodziny. Pytanie czy w tej sytuacji komornik moze zajac mi całą kwote?
Jeżeli nie moze to jakie mam podjac kroki aby nie zajał całosci? z góry dziekuje

ok jednak chcialabym wiedziec dokladnie gdyz sa rozne zródla jedne mowią ze powinien zostawić 50% inne ze powinien zostawić kwote wolna od zajecia czyli ok 1300zł.
Wiec pytam czy w taki wypadku gdy juz od pol roku pracuje w 1 firmie na umowe zlecenie ( co 3 miesiace jest wystawiana nowa umowa) jest to jedyne zrodlo-komornik powinein zostawic 50% mojego zarobku czyli np kiedy zarabiam 1400zl (to 700zł) czy powinien kwote wolna od zajecia .
Wyczytalam ze : Płaca uzyskiwana z umów cywilnoprawnych jest chroniona przed potrąceniami pod warunkiem, że jest świadczeniem wypłacanym cyklicznie i zapewniającym utrzymanie zatrudnionej osobie
Natomiast dalej nei wiem co do kwoty

Jeżeli jest jedynym i cyklicznym zródłem dochodu. Zastosowanie ma KP i KPC Zajęcie jak z wynagrodzenia

przepraszam ze tak dopytuje ale jest to dla mnie wazne a ja nie jestem w tym zbytnio oblatana. Czyli komprnik nusi pozostawic kwote wolna od zajecia czyli ok te 1380zł. teraz pytanie czy to na ten temat rozmawia sie z ksiegowa w firmie-mowi sie o tym wszystkim jak to wyglada i ona wie ile ma mu przelac czy trzeba z komornikiem

Napisz wniosek do komornika Jak się do niego nie przychyli? Zaskarż postanowienie. Skarga do SR za 100zł Podstawa prawna KP art 87.1. par1, art 833 par 2 kpc Wolna kwota od zajęcia 1386 jest brutto
Porozmawiać z księgową nie zaszkodzi.

Myślałem o 1500, a powieliłem błąd. Przepraszam

Wiem, zasugerowała pytająca. Tylko gdzie w podanym linku znalazła taką kwotę?

Dzieki wszystkim a co do kwoty pomylka 1500 brutto ;p 1380 kiedy było . dzieki za odpowiedzi!
W sumie to jeszcze pytanie jednow tej sprawie no jak juz wiecie komornik przysłał mi to pismo rozumiem ze w ciagu 7 dni mam mu napisac jaka jest moja sytuacja.... on juz pewnei rownoczesnie wyslał do firmy pismy i jak to teraz wyglada? ewentualnie on musi przesyłac pismo do firmy ze wolne od zajecia jest te 1500zł czy mi wystawi taki papier czy ksiegowa smama mu ma napisac ile moze przelewac. Chodzi generalnei jak to wyglada?

Pilnuj terminów, bo te szuje wysyłają całą masę pism, licząc na to, że się nie odwołasz, w twoim przypadku: " Jest to moje jedyne źródło utrzymania" = wtedy umowa zlecenie jest traktowana tak samo jak praca na umowę = ochrona bodajże do 1500zł - kwota wolna od zajęcia.

Więc, jeśli mu nie napiszesz takiej formułki w ciągu 7 dni , pracodawca będzie musiał zajmować ci kasę.

Hej dzieki! rozumiem ze anjpierw takie pisemko poszlod o mnie czeka 7 dni az odpisze-czyli pewnei chwile dłuzej bo nim dojdzie a dopiero pozniej wysyła do pracy? czy rownoczesnie wysłał do pracy i do mnie?

Mam taka sama sytuacje w poniedzialek bede wysylac pismo do P komornika....

Mam pytanie. Niedawno pojawił się u mnie problem z komornikiem. Patrze na swoja wypłatę a tu z 1400 zł na koncie jest tylko 300 zł. Poniżej w szczegółach konta bankowego piszę, że kwota 1090 zł została potrącaona na spłate długu. Czy komornik może zabrać mi tyle pieniędzy w momęcie kiedy to mój jedyny dochud i co więcej czy pracodawca lub komornik nie powinni mnie wcześniej o tym po informować ?? Czytam, że kwota maksymalna przy umowie zlecenie to 50 % ale wolna to 1500 zł. Więc czy były podstawy prawne aby pozbawić mnie prawie całej wypłaty ?? Pytam bo to mój jedyny dochud wynajmuje mieszkanie, mam opłaty i suma kosztów to ponad 800 zł a zostało mi pozostawione 300 zł. Co sprawia, że będę musiał zrezygnować z pracy i się wyprowadzic bo nie mam na opłaty a co dopiero mówić o jedzeniu. Więlkie dzięki za odpowiedz.

Sinnne12 napisał:
Czytam, że kwota maksymalna przy umowie zlecenie to 50 % ale wolna to 1500 zł.
Nie. Należy wnioskować Cytat autor Bartata "Co do zasady wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia podlega zajęciu w 100%. Jednak może zostać zajęte w 50% jeżeli dłużnik wykaże periodyczność umowy a przede wszystkim to że jest to główne a często jedyne źródło utrzymania.
O ograniczeniu tym decyduje komornik, nie trzeciodłużnik".
http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/236680-zajecie-wynagrodzenia.html http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/465867-egzekucja-z-rachunku-bankowego.html

Powrót