Komornik a wezwanie przedsądowe.

• Autor wątku Autor wątku robertford
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Identyczna sprawa Orzeczenie sądu

hans1 napisał:
U mnie jest w 99% identyczna sprawa i wzorujemy sie na tym.

http://orzeczenia.waw.sa.gov.pl/content/$N/154500000000503_I_ACa_000968_2012_Uz_2013-02-11_001

Możesz wyjaśnić? Wzorujecie się na słusznie przegranej sprawie?

Mam podobną sytuację, tylko,że EUROBANK złożyl wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego do komornika i komornik owszem umorzył,ale za nieściagnięty dług /sprzedany do HOIST/ zażądał 5% powołując się na art 49 ust 2 nie biorąc pd uwagę ustępu 10 odnośnie nakładu pracy , a od listopada 2012 /ostatnie przekazane przez zakład pieniądze/ do dnia wydania postanowienia o umorzeniu nic nie robił/.Jestem na etapie skargi na tą opłatę stosunkową. Od lipca spłacam regularnie do HOIST i również dopiero wczoraj zwykłym listem dostałem przedsądowe wezwanie do zapłaty, a cały czas windykator mówi,że będzie można starć się o ugodę. Boję się i nie wiem czy pisać czy słuchać windykatora i płacić regularnie. Czy ktoś już podpisał ugodę i na jakich warunkach? Proszę o pomoc.

Witam. Mam podobny problem. Zadłużenie było ściągane przez komornika i do spłaty zostało około 300 zł. Nagle dług przejęła firma Hoist. Do spłaty blisko 2000zł. Dzwoniłem do banku i poinformowali mnie, że wysłali do komornika pismo z umorzeniem postępowania a wierzytelność przejmuje firma HOIST. Czy jest to zgodne z prawem?

Myślę,że jest to zgodne z prawem. Komornik jednak nie bierze w rozliczeniu nakładu pracy i nalicza za pozostały dług 5%.Art 49 został rozszerzony i ma 10 ustępów.Jednak najmniejsza jego opłata stosunkowa jest 1/10 średniego wynagrodzenia czyli 308 zł. Nie wiem skąd te 2000 , ale powinno pisać w piśmie. To wszystko jest chore jak i cały nasz kraj.

wybrałem się jednak dziś do prawnika. Okazało się, że obie te instytucje działają w ten sposób w przypadku długów przeterminowanych. Kuszą się na ich zwrot mimo, że termin ich wyegzekwowania minął. Ten prawnik ma właśnie czwarty taki przypadek, więc mnożąc przez liczbę prawników w Polsce sytuacja może być nagminna.

No i w dalszym ciągu nie wiem, czy starać się o ugodę z HOIST czy nie.

ustalmy stan faktyczny, bo straszny tu chaos:
1. macie niespłacone kredyty w eurobanku, które eurobank windykuje (a raczej windykował) poprzez komornika na podstawie BTE z klauzulą
2. eurobank sprzedał pozostałe zadłużenie (pilnujcie kwot!) do HOIST fundusz sekurytyzacyjny. wierzycielem wg prawa jest już HOIST, jednocześnie eurobank został ustanowiony jakby zarządcą tej sprawy. kto chce spłacać dalej to płacić powinien do HOIST. wpłaty do eurobanku to eurobank może potraktować np. jako prezent urodzinowy dla prezesa
3. komornik winien zostać powiadomiony przez eurobank, iż zmienił się wierzyciel, w zwiazku z czym eurobank musi wnioskować o umorzenie egzekucji. jeśli nic takiego nie nastapiło, musicie sami taki wniosek wystosować do komornika (ponadto ew. nawet złożyć doniesienie w prokuraturze na eurobank)
4. rzecz niezwykle istotna: HOIST nie ma prawa korzystać z BTE, chcąc nasłać komornika musi wygrać sprawę sądową
5. kto ma taki kaprys by dalej płacic - płaci do HOIST. z tym że reguły komornicze nie obowiązują na razie czyli HOIST chce wszystko naraz. ugoda ratalna to zamknięcie sobie drogi do walki.
6. kto nie ma zamiaru już płacic - nie płaci. HOIST może poda do sądu za jakiś czas, a może nie. raczej poda, ale wówczas jest szansa na wygraną - jakieś rzeczy formalne typu brak umowy pomiędzy dłuznikiem a wierzycielem pierwotnym, nieprawidłowa umowa cesji, dowód w postaci wyciągu z ksiąg rachunkowych funduszu sekurytyzacyjnego, które wedle orzeczenia trybunału konstytucyjnego dowodem być nie może itp

Zgadzam się z jerrzym23 co do punktów 1-4.

W pozostałym zakresie, o ile długi nie są przedawnione i są dobrze policzone, osobiście bym nie czekał na ich ruch do sądu. Kwestia jest prosta i chodzi wyłącznie o koszty procesu, które sąd hoistowi przyzna.

Podobnie, jeśli hoist chce się dogadać, to bym zawarł ugodę i tyle.

Czekanie na ew. braki formalne, w przypadku spraw nieprzedawnionych i w sytuacji, gdy hoist i euro bank, to w zasadzie te same podmioty, jest mało racjonalne.

Eurobank złożył wniosek o umorzenie egzekucji i otrzymałam postanowienie od komornika, tylko teraz walczę z nim w Sądzie o obniżenie opłaty stosunkowej od pozostałego długu.Nic nie robił od listopada 2012 . SPŁACAM IM/HOIST/ REGULARNIE . Warunki ugody są trochę ciężkie przedstawione przez windykatora. Może za trzy miesiace uzbieram kwotę na jednorazową wpłatę ,tj 8000 . Boję się jednak jak otrzymałam wezwanie do zapłaty i termin 7 dniowy do spłaty całości. Narazie jednak będę płacić co miesiąc i myślę że dogadam sią z HOIST. Póki co walka z komornikiem.

Witajcie ja tez otrzymałam taką informacje o nakazie zapłaty całości zadłuzenia mimi że komornik zabiera 50% wynagrodzenia męża.Jak bank mógł sprzedać dług,prosze coś zaradzić bo przecież tak nie może być

mam problem z Eurobankiem odnosze wrażenie że to drugi Amber Gold jakas spółka z Hoist a nawet z Best i Kruk, 2 lata temu w jednej i tej samej sprawie oddali mnie do Sadu Rejonowego jako Eurobank a nastepnie jeszcze 2 razy do e-sadu, jako Best i Hoist pomimo iż w tym czasie komornik ściagał dług, oprocz mojego komornika mam jeszcze dwoch poza moja miejscowoscia jeden z Łodzi drugi z Krakowa, wszyscy domagaja sie kasy dla Eurobanku a nie dla wierzycieli jak wyżej, mimo iż mam papier że na podstawie cesji zostałam sprzedana, o cesji zostałam powiadomiona krótko bez podania szczegółow to jest ile spłaciłam ile zostało, wszyscy włacznie z Eurobankiem i komornikami żadaja długu takiego samego jak na samym poczatku po wypowiedzeniu umowy bankiem mimo iż komornik z mojej miejscowosci ściagał mi przez 2 lata po 250zł miesiecznie i spłaciłam łacznie Eurobank 2300zł plus koszta komornika, w pazdzierniku 2013 otrzymałam pismo od mojego komornika że Eurobank wystapił o umorzenie długu, a za kilka dni pismo od komornika z Krakowa że na podstawie nakazu z e-banku trzeciego powodem był Hoist mam zapłacić cały dług, to jakiś żart czy nowa moda w Polsce, nie wiem co robić bo nie wniosłam sprzeciwu od nakazu e-banku z sierpnia 2013 w terminie, myśle że powinnam napisac do e-sadu o przywrócenie terminu, zawieszenie nowej egzekucji przez komornika z Krakowa reprezentujacego Eurobank (dziwne bo nie Hoist ktory mnie kupił 1 zł) ale nie wiem co jeszcze napisac w sprzeciwie, może mi ktoś pomóc

witam, chciałam spytac czy komornik domaga sie długu dla Eurobank czy dla Hoist, bo w mojej sprawie dla Eurobank, mimo że zostałam niby to na podstawie cesji sprzedana Hoist

wszyscy moi komornicy (3) co wynika z pism domagali sie kasy dla Eurobank a nie dla Hoist czy Best, mimo dlatego dla mnie jest to co najmniej dziwne, dlatego zadałam pytanie do innych ktorzy maja podobne problemy z Eurobank

chyba bez powództwa przeciwegzekucyjnego się nie obejdzie

też tak myśle a nawet uważam że sprawa jest co najmniej dziwna, bo w trakcie ściagalności długu przez komornika (przez 2 lata) nie powinni oddawac kilkakrotnie tej samej sprawy do e-sadu tymbardziej i sprzedawac mnie za 1 zł Hoist i Best jednocześnie, a tymbardziej nie wystepowac z wnioskiem do komornika który ściagał mi dług i ściagnał prawie cały o umorzenie ściagalnosci, może licza na naiwnosc przecietnego Obywatela, Polska to dziwny kraj

nie bede brac prawnika i narazac sie na dodatkowe koszty, no chba że pomoże mi profesjonalista z Forum

Powrót