komornik a własn.spół prawo do lok. na zasadach wspólności ustawowej

• Autor wątku Autor wątku avav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
avav

avav

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam ogromny problem. Komornik zawiadomił mnie , że wszczął przeciwko mężowi egzekucję z własnościowego prawa do lokalu,które posiadamy na zasadach wspólności ustawowej. Zaznaczam, że komornik nie posiada tytułu wykonawczego przeciwko mnie tylko przeciwko mojemu mężowi, który to posiada zadłużenie z tytułu alimentów. Dotyczą nie mnie. W chwili ocecnej nie mieszkam z mężem gdyż uciekł za granicę nie mam z nim kontaktu ( chcę się rozwieść). Dłużniczka od urodzenia mieszka za granicą tak jak i mój mąż obecnie. Jak mam skutecznie zablokować działania komornika. Jak mogę bez obecności męża przenieśc własnośc na siebie. Sama to mieszkanie utrzymuje od lat opłacam kredyt i czynsz i remontuje. Trochę zaniedbałam tą sprawę ale jakoś nie miałam do tego głowy. Jest to jedyna rzecz jaka posiadam. Proszę o pomoc. avav

Ostatnia edycja:
Na dziś prosze złożyć sprzeciw do komornika w trybie art.923(1) par. 2 kpc:
...
Art. 923(1). § 1. Tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim stanowi podstawę do zajęcia nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego. Dalsze czynności egzekucyjne dopuszczalne są na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko obojgu małżonkom.

§ 2. Jeżeli małżonek dłużnika sprzeciwi się zajęciu, o sprzeciwie komornik niezwłocznie zawiadamia wierzyciela, który w terminie tygodniowym powinien wystąpić o nadanie przeciwko małżonkowi dłużnika klauzuli wykonalności pod rygorem umorzenia egzekucji z zajętej nieruchomości.
...
Czy została Pani powiadomiona przez komornika o zajęciu nieruchomośći ?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc. Tak, zostałam poinformowana o zajęciu.

A kiedy powstały te zadłużenia ( konkretne lata ) ?

To są alimenty a zatem świadczenie osobiste.

Jest mało prawdopodobne a wręcz niemożliwe aby w przypadku alimentów została nadana klauzula przeciwko małżonkowi dłużnika.
W mojej ocenie oczywiście.

Wierzytelność powstała chyba ok 2000r. Byłam dzisiaj u komornika złożyłam sprzeciw tak jak radził Krispl. Teraz pozostaje czekać na wydanie klauzuli przeciwko mnie. Ale wyrok jest jedynie tylko na męża. Ja nie mam żadnych długów. Komornik powiedział mi, że jeśli zostanie wydana klauzula to zostanę powiadomiona przez Sąd, a jeśli nie, to nie zostane powiadomiona, a postępowanie zostanie umorzone przez niego. Wierzyciel ma 7 dni na wystąpienie do Sądu. Wierzyciel mieszka za granicą mój mąż też. Pozdrawiam. avav

Krispl napisał:
To są alimenty
Aaa alimenty - przepraszam nie doczytałem.

Ale wyobraźmy sobie taką sytuację.
Dłużnik alimentacyjny zamiast spłacać - inwestuje sobie w fajny samochód.
Samochód oczywiście wchodzi w majątek wspólny.

I co ?
Dziecko ma cierpieć niedostatek a tatuś będzie sobie jeździł fajną bryką :evil:

Dla oceny, czy ze względu na charakter wierzytelności, zaspokojenie jej z majątku wspólnego jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego, nie jest bez znaczenia, czy małżonkowie pozostają we wspólnym pożyciu, czy też w długotrwałej separacji faktycznej. Przykładem takiej wierzytelności jest wierzytelność z tytułu alimentów obciążających jedno z małżonków. O ile w pierwszej sytuacji zaspokojenie tej wierzytelności z majątku wspólnego z reguły nie jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego, o tyle w drugiej może być sprzeczne z tymi zasadami. Mianowicie, zaspokojenie obciążającej osobiście jedno z małżonków wierzytelności z tytułu alimentów, z przedmiotów majątkowych, które tylko formalnie stanowią majątek wspólny małżonków, a w rzeczywistości są wynikiem pracy i osobistych starań drugiego z nich, oznaczałoby przerzucenie obowiązku alimentacyjnego na osobę nie zobowiązaną.
źródło : „Kodeks rodzinny i opiekuńczy z komentarzem”, Kazimierz Piasecki (red.)

Powrót