komornik a współmieszkanie

• Autor wątku Autor wątku Marta1S
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marta1S

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na początek bardzo prosze o wyrozumiałość - szukałam podobneggo tematu, nie znalazłam i bardzo będę wdzięczna za odpowiedź lub przekierowanie....
Ad rem:
Mieszkam w 1/2 domu jednorodzinnego , należącym w 1/4 do ciotki i w 3/4 do mojej matki, jeden adres, jeden nr - to stan prawny.
Stan faktyczny jest taki, ze dom podzielony jest mniej więcej na pół - osobne mieszkania, osobne wejścia, ogród przedzielony itp W drugiej połowie mieszka ww ciotka (właścicelka 1/4 ) i jej syn, któremu grozi postępowanie komornicze i zajęcie majątku - przyszlo pismo, że ma się gdzieś stawić, bo jak nie to komornik wejdzie ze ślusarzem i w obecności policji.
Jak się w takiej sytauacji zabezpieczyć , żeby nie paść ofiarą komornika? Oczywiście nie mamy środków , a teraz nawet czasu na wydzielanie lokali itp.
Bardzo prosze o pomoc

nie wiem i pytam, ten dział, zajęcie nieruchomości czytałam, ale szczerze mowiąc nie do końca wiem co z tego wynika. Do żadnej z moich rzeczy dluznik nie ma dostępu, nie ma kluczy do mojej części domu, nie użytkuje ich itp, więc nie wiem jak ma się do tego "Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 15 lutego 1991 r., IV CR 550/90

W razie gdy rzecz ruchoma znajduje się w mieszkaniu lub innym miejscu zajmowanym przez dłużnika wspólnie z osobami trzecimi, zwłaszcza z członkami rodziny, to - gdy nic innego nie wynika z charakteru rzeczy lub innych szczególnych okoliczności - komornik może przyjąć, że jest ona co najmniej we współwładaniu dłużnika, co upoważnia go do jej zajęcia (art. 845 § 2 kpc)."

Media skutecznie zastraszyły ciebie, wychwytując kilka skrajnych przypadków, pośród milionów postępowań, które wpływają w setkach tysięcy rocznie do kilkuset kancelarii komorniczych w całej Polsce.

A realia są takie, że żaden komornik nie wyważy ci drzwi, ani nie zabierze nic z twojego mieszkania, jeżeli nie będzie miał 100% pewności, że należy to do dłużnika. Zanim wykona jakiekolwiek kroki, najzwyczajniej w świecie przyjdzie, zapuka i grzecznie poprosi o udzielenie informacji. Wystarczy go wpuścić, traktować jak człowieka i udzielić mu rzetelnych informacji do protokołu.

Nic się nie wydarzy, bo dłużnik nie ma praw ani do nieruchomości, ani do rzeczy w niej i na tym koniec.

Co do 814 kpc to nie do końca.
Wystarczy fakt, że dłużnik mieszka - nieważne czy jest zameldowany, czy był zameldowany ani czy się wymeldował, czy ma jakiekolwiek prawo do nieruchomości.
Drzwi się nie wyważa ale przewierca zamki.

To na żądanie dłużnika oczywiście.

Powrót